Zbog obilja nutrijenata cikla spada među najzdravije namirnice. Idealna je hrana tijekom hladnih zimskih mjeseci jer prema ayurvedi – tradicionalnoj indijskoj medicini – zagrijava organizam. Ova ukusna „superhrana“ regenerira, štiti od bolesti, djeluje protuupalno, antikancerogeno…

Redovito konzumiranje korjenastog povrća cikle osigurava organizmu mnogo vitamina, minerala, antioksidansa, prepuna je vrijednih nutrijenata i fitokemikalija pa je svrstana visoko na ljestvicu najkvalitetnijih namirnica nazvanih “superhrana“. Posvećena su joj mnoga znanstvena istraživanja, a još uvijek se iznova otkriva za što je sve cikla, kao veliki saveznik zdravlja, dobra.

Cikla kao lijek

Smatra se prirodnim lijekom, bogata je antioksidansima koji štite organizam od negativnog utjecaja slobodnih radikala, a betanin – crveni pigment iz cikle ima regenerirajuća, protuupalna i antikancerogena svojstva. Istraživanja su potvrdila da učinkovito djeluje na suzbijanje zloćudnih bolesti, smanjuje stanice tumora, a napadnuto tkivo ponovno stječe normalnu staničnu strukturu. Iz tog se razloga oboljelima savjetuje redovita konzumacija soka od cikle. Pogodna je u liječenju artritisa jer smanjuje upalu i bolne simptome, a snižava i razinu kolesterola.

Snaga korijena

Korijen cikle ima pomalo slatkast okus, a šećeri u ovoj namirnici su složeni ugljikohidrati pa kalorije dolaze s puno nutrijenata, antioksidansa i fitokemikalija koje su odlične za zdravlje. Obiluje vitaminima, posebno vitaminom C i vitaminima B skupine, sadrži niacin i karoten, a bogata je i folnom kiselinom pa se stoga posebno savjetuje trudnicama u prehrani. Cikla sadrži mnoštvo minerala, od toga najviše kalija, natrija, kalcija.

Detoksicira, podiže energiju, snižava visoki tlak…

Samo jedna porcija cikle povećat će razinu energije u tijelu, stoga, ako osjećate umor i treba vam nešto da vas “digne”, popijte sok od cikle! Sirova cikla ima detoksikacijska svojstva, pomaže u čišćenju jetre i regulira izlučivanje žuči. Istraživanja su pokazala da značajno pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka. Osobe koje su popila pola litre soka od cikle već su nakon nekoliko sati imale niži tlak, zbog čega znanstvenici smatraju da bi se broj kardiovaskularnih bolesti smanjio za deset posto ako bi se sok od cikle uvrstio u redovitu prehranu.

I listovi su puni zdravlja

Listovi cikle uglavnom završe u kanti za smeće i priprema se se samo njen korjenasti dio, a zapravo bi i njih neizostavno trebalo uvrstiti u prehranu zato što su izuzetno bogati hranjivim tvarima. Ističu se vitamini A i C koji imaju snažna antioksidativna svojstva i pružaju stanicama zaštitu od oksidacijskih oštećenja. Listovi su bogat izvor luteina i zaeksantina, fitonutrijenata, moćnih čuvara zdravlja očiju. Imaju vrlo malo kalorija (jedna šalica kuhanih listova sadrži samo 40 kalorija), stoga je pogodna u dijetalno prehrani, a istovremeno će opskrbit organizam pravom riznicom vrijednih sastojaka.

Čuvajte je u hladnjaku

Kao i sve namirnice, i cikla je najbolja kad je svježe ubrana. Prilikom kupnje provjerite da joj je korijen čvrste strukture, jasne boje i glatke kore. Ako je ne namjeravate pripremiti odmah nakon kupnje, važno je da je pravilno pohranite u hladnjaku jer će to povoljno utjecati na očuvanje hranjivih tvari i svježine. U protivnom može izgubiti i do 30 posto nekih vitamina, ali i bogatstvo okusa.

Ukusna je na mnogo načina

Iako je na našem podneblju najpoznatija pripremljena na salatu, cikla se može jesti na razne načine, napraviti ukusnu juhu, dodati je u rižoto, pripremiti kao namaz ili pire, piti sok od cikle ili je, jednostavno, pojesti sirovu.

Moglo bi vas zanimati: 3 recepta za smothie za energične hladne dane

Tekst: E. M.

Foto: Pixabay, Unsplash