Ona je najveći organ na tijelu. Naša granica s vanjskim svijetom, štit. Ne osjećamo je (ako se ne uštipnemo, ogrebemo, opečemo ili nas netko ne škaklja) kada je s njom sve u redu. Preko kože, putem dodira ostvarujemo komunikaciju s drugima, nasušnu potrebu ljudskog bića. Lijepa koža ima još jednu dimenziju. Privlačna je okolini. Postoji izreka: osjećati se dobro u svojoj koži, a u najširem smislu znači – biti zadovoljan. No, što kada koža oboli?

 

Što je psorijaza?

Psorijaza je kronična, autoimuna bolest, čiji uzrok još uvijek nije poznat, no pretpostavlja se da nastaje kombinacijom okolišnih i genetskih čimbenika. Naziv ovog stanja dolazi od grčke riječi psora što znači svrbež. Postoji nekoliko vrsta psorijaze, no najčešća je vulgarna psorijaza, poznata i pod nazivom ljuskavica. 

 

 

Karakterizira je crvenilo na koži i zadebljanja prekrivena ljuskama koja se ne tako rijetko pojavljuju na koljenima i laktovima, iza ušiju, na tjemenu, u predjelu donjeg dijela leđa te na noktima. Psorijaza se javlja najčešće između 15. i 35. godine života, no može i u bilo kojoj drugoj dobi.

 

Okidači su joj stres (često se javlja po prvi puta nakon nekog izuzetno stresnog događaja) i respiratorne infekcije, a nerijetko uz psorijazu dolazi i psorijatični artritis, koji karakteriziraju bolni, ukočeni pa i deformirani zglobovi. Psorijaza uvelike narušava kvalitetu života te može negativno utjecati na psihičko stanje oboljelog. Naime, iako nije zarazna, okolina nerijetko zazire od osoba koje imaju psorijazu zbog izgleda njihove kože i ljuštenja iste. 

Osobe oboljele od psorijaze imaju veći rizik za razvoj hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 te depresije.  

Jedini izvor ljekovitog ulja naftalana u Europi – nalazi se u Ivanić Gradu!

S obzirom na površinu tijela zahvaćenu crvenilom i ljuskama, govorimo o blagoj (tri posto površine tijela), srednje teškoj (do deset posto) i teškoj psorijazi (iznad deset posto),  a s obzirom na to određuje se i terapija. Blagi oblici psorijaze liječe se kortikosteroidnim kremama, katranskim preparatima te derivatima vitamina A. 

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan u Ivanić Gradu, koji leži na jedinom izvoru ljekovitog ulja naftalana u Europi, liječe se blaži i srednje teški oblici psorijaze. U liječenju se primjenjuju naftalanske kupke, premazivanje ljekovitim uljem naftalanom, liječenje slanom termalnom vodom te fototerapija. 

 

Zamjenicu ravnatelja bolnice Naftalan Milicu Birk upitali smo kakav pristup liječenju prakticiraju u njihovoj bolnici te koliko pacijenata primaju preko HZZO-a. 

“Što se tiče pristupa liječenju za psoriatičke pacijente mogu vam kazati da je pristup individualan.

Jačanje imuniteta pacijent produljuje stanje remisije bolesti

Pacijenti nakon pregleda našeg liječnika specijalista dermatologa dobivaju terapije koje se uglavnom sastoje od: naftalanoterapije, fototerapije, vježbi u bazenu sa termalnom vodom, darsonvalizacija i premazivanje naftalanom. Pacijentovo stanje se prati te se po potrebi mijenjaju ili dodaju terapije. Na kraju boravka u našoj bolnici pacijent ima završni pregled te se izdaje otpusno pismo s preporukama”, objašnjava Birk.

“Od 136 kreveta, koliko ih ima u Naftalanu, 60 ih je ugovorenih s HZZO-om”, dodaje.

Iako je riječ o kroničnom stanju, odgovarajućim tretmanima, prilagodbom prehrane te životnog stila, psorijaza se može staviti pod kontrolu, osobito njezini blaži oblici. Jačanjem imuniteta produljuje se stanje remisije bolesti.  

 

 

 

Moglo bi vas zanimati: Mjesečnica i vježbanje

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Pixabay