U svijetu u kojem se svakodnevno koristimo laptopom, mobitelom i drugim elektronskim uređajima, pitamo se, je li moguće napraviti digitalni detoks i smanjiti korištenje ovih uređaja kroz dan? Iako se čini kao gotovo nemoguć, postoje efektivni načini uz pomoć kojih možete ograničiti korištenje elektronskih uređaja svaki dan, a da to ne utječe previše na vaše navike i stil života.

Naime, iako su nam tehnologija i pojedine mreže donijeli brojne benefite i rado uživamo u njima, važno je smanjiti besciljno pretraživanje i osvježavanje društvenih mreža.

Zašto biste trebali napraviti digitalni detoks?

Stalno provjeravanje mobitela, odlasci na društvene mreže, večeri provedene ispred blještećih ekrana mogu nas spriječiti u tome da pronađemo rituale, hobije i stvari u životu koje nas čine sretnijima. Digitalni detoks je važan kako biste reducirali stres u svom životu i ponovo se povezali sa svojim najbližima i na kraju krajeva sa samima sobom.
Ako niste sigurni kako polako, ali sigurno smanjiti korištenje mobitela i drugih uređaja te ispuniti svakodnevicu sa nekim novim navikama i aktivnostima, prelistajte savjete u nastavku.

 

Zabavite se bez elektronike

Vaše slobodno poslijepodne možete rezvirati za mnoštvo novih hobija i malenih rituala koji će vas učiniti sretnima i ispuniti vaše vrijeme kvalitetno. To može biti čitanje nove knjige,pedikura ili jednostavno uživanje u kavi na vašem balkonu. Također, to vrijeme možete rezervirati za DIY projekte koje ste oduvijek odgađali i uživo druženje s obitelji ili prijateljima.

Sa prijateljima razgovarajte uživo

Umjesto da svakodnevno podijelite hrpu poruka na raznim društvenim mrežama kroz koje se ne možete iskreno povezati, nastojte vašu komunikaciju pretvoriti u druženja uživo. Ne samo da će ovakva druženja goditi i vama i vašim prijateljima, nego ćete se i ispuniti pozitivnom energijom, a i jako je važno da u životu imate pravu podršku i ljude na koje možete računati i koji vas mogu saslušati.

 

 

Vrijeme na društvenim mrežama ograničite maksimalno

Jedan od najvećih krivaca naše povezanosti s tehnologijom definitivno su društvene mreže. Razlog je zapravo buđenje hormona sreće kad god čujemo zvuk notifikacije. Puno je zdravije i kvalitetnije da se vaš hormom sreće aktivira radi produktivnih stvari koje vas istinski ispunjavaju, nastojte ograničiti vrijeme na društvenim mrežama.
Načini na koje to možete napraviti jesu da društvene mreže provjeravate samo u određeno doba dana, u potpunosti ih deinstalirate ili pak samo isključite nofitikacije kako vas ne bi ometale konstantno što je opcija u postavkama brojnih društvenih aplikacija.

 

Na mailove odgovarajte samo u određeno vrijeme

Jednako kao društvene mreže, instant odgovaranje na svaki mail koji dobijete ne samo da crpi previše vaše energije, nego i oduzima puno vašeg vremena i djeluje neproduktivno na vašu cijelu radnu rutinu. U danu uvijek rezervirajte vrijeme unutar kojeg ćete odogovarati na mailove. Također, odredite vrijeme kada ćete se baviti ostalim stvarima sa vaše TO-DO liste. Jedino uz pomoć ovog trika nećete biti stalno prikovani za mobitel.

 

Provodite digitalni detoks uz hobije

Korak dalje u cijeloj igri sa digitalnim detoksom možete napraviti i ako u svoju rutinu uključite što više aktivnosti koje ne podrazumijevaju korištenje mobitela. Hobiji kao što su joga, ples, slikanje i razne druge aktivnosti slične ovima mogu postati vaša nova zanimacija, a zamijeniti će ono vrijeme koje provedete listajući novosti, portale i društvene mreže.

 

 

 

Moglo bi vas zanimati: Započela proizvodnja tekućih sapuna „Dodir prirode“ Udruge slijepih Zagreb

 

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Pinterest