Promjena rutina, one životne dakako, kreće nultim korakom, a to je odluka. Prvo odluči da #bitidomanijekoma, a tek onda kreni!

Danas u doba virusa COVID-19 puno se piše o mentalnom zdravlju i kako preživjeti sve ovo, te koliko je ključno stvoriti rutinu u ovoj situaciji. Kao da je promjena rutine, promjena dosadašnjeg života i stava tako lako i jednostavno. Kao da je stvaranje novih navika neka lagana igra.

Ne, ljudi moji, to je proces koji kod svih nas ima različito trajanje, ali ono što nam je svima isto jest taj nulti korak – „jednostavna ODLUKA“. Korak koji vrlo često zanemarujemo, a o čijem uspjehu ovisimo.

Od odluke do samospoznaje

Prije više od 8 godina bila sam dovoljno hrabra i odlučila sam se za novu rutinu. Imati psa rijetko je tko u mojoj okolini tada podržavao, a ni sama životna situacija nije bila olakotna.

No i tada je bilo dovoljno napraviti nulti korak, a to je odlučiti čvrsto. Sve ostalo se posložilo, korak po korak. Moj pas Bendžo danas čini onaj veseli i radosni dio moje samoizolacije. Svakodnevni je podsjetnik da je svaka odluka usklađena s nama samima, ma koliko bila teška i ponekad se činila nemoguća, početak ka otkrivanju sebe i samospoznaji tko sam ja.

Stoga, prije procesa promjena rutine, jako dobro razmislite zašto želite stvoriti novu rutinu i što će vam ona donijeti. Ne samo u ovom trenutku, kao kratkotrajno rješenje izlaska iz krize i vlastitog nemira. Ključno je donijeti odluku o:

– rutini koja će nam koristi i nakon „8“ godina,

– rutini koja nas stvarno ispunjava,

– rutini koja nas puni bez obzira na situaciju oko nas.

Samo takva rutina će biti rutina koja pobjeđuje i viruse i potrese i sve ostale izazove koji nas čekaju. Rutina koja će pridonijeti dugoročnom unapređenju kvalitete nas samih i našeg života.

 

promjena-rutine-slowage365

 

Samoizolacija kao put do nas samih

Ne nalazimo se u idealnoj situaciji u vanjskom svijetu, no u „savršenoj“ smo situaciji da zavirimo u sebe, da provjerimo koje nove rutine želimo usvojiti. Biti doma stvarno nije koma, biti doma je prilika upoznati sebe i bez obzira na sve savjete ovog svijeta otkriti koja rutina odgovara svakom pojedinačno. Isprobati sve ono što smo oduvijek htjeli isprobati i usvojiti kao dio baš svakog našeg dana.

Želite se zdravije hraniti i početi vježbati? Idealna je prilika zaviriti kod Ivane Barišić i Nutrilife centra i potražiti konkretan savjet i inspiraciju za stvaranje zdrave rutine prehrane ili možda poslušati Maria Vekića kako i onaj neizbježni dio svakog kućanstva – čišćenje – pretvoriti u trošenje kalorija. Samo se usudite, odlučite.

Covid-19 može biti opasni virus i pošast koja nam je oduzela slobodu kretanja, a može biti prijatelj koji nam je napokon svim dozvolio da odlučimo upoznati sebe i stvoriti rutinu vrijednu spomena. I na kraju, važno je samo odlučiti da prihvaćamo da je vrijeme za samoizolaciju s ciljem upoznavanja #tkosamja, jer #bitidomanijekoma.

 

Tekst: Kata Leutar, psihoterapeutkinja
Foto: privatni album, Pixabay