Medvjeđi luk ili srijemuš samonikla je biljka srodna češnjaku i luku. Jestiva je biljka koja je idealna za proljetno čišćenje organizma. Raste u proljeće, stoga je sad idealno vrijeme da su zaputite na kratki izlet u šumu, gdje ga možete pronaći. Prepoznati ćete ga po intenzivnom mirisu – poput češnjaka, a to je jako bitno jer ga ljudi najčešće prilikom branja zamijene s biljkama poput đurđice, mrazovca ili čemerike. Budite na oprezu, jer ukoliko uberete jednu od tih biljaka, postoji mogućnost trovanja.

Prirodni antibiotik bogat vitaminom C

Medvjeđi luk možemo još pronaći i kao srijemuš ili divlji luk. Biljka je to koja je idealna za čišćenje organizma jer na sebe veže nakupljene štetne tvari i masnoće iz krvi. Divlji luk odličan je saveznik u borbi protiv visokog krvnog tlaka i srčanih bolesti. Obiluje vitaminom C, spojevima sumpora i drugim ljekovitim sastojcima. Koristi se za čišćenje bubrega i mjehura, pogotovo kada listove jedete svježe, na primjer u salati.

Ljekovita svojstva medvjeđeg luka:

Medvjeđi luk sadrži alicin, eterična ulja i polisaharide. U posljednje vrijeme mnogi mu daju prednost nad češnjakom, uglavnom zato jer raste samoniklo i ne zahtijeva posebnu brigu. Nije onečišćen, a i prema zadnjim istraživanjima ljekovitiji je od češnjaka. Mladi listovi srijemuša sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karoten. Medvjeđi luk se može koristiti i kao kupka kod ekcema, dermatitisa, hematoma i rana. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Konzumiranje svježeg medvjeđeg luka veže na sebe otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, crijeva i želuca te ih izbacuje iz tijela. Medvjeđi luk u obliku tinkture upija masti i pomaže čišćenju organizma od visoke količine LDL kolesterola.

Složit ćete se s nama da je medvjeđi luk još uvijek je podcijenjeno sredstvo za snižavanje visokog krvnog tlaka. Pogotovo kada znamo da kura ovog luka odmara jetru od lijekova i na dva do tri mjeseca stabilizira krvni tlak. Vrijedi pokušati, zar ne?

Ljekoviti dijelovi biljke su mladi proljetni listovi koji se beru u travnju i svibnju te podzemne lukovice koje se skupljaju u ljetnim i jesenskim mjesecima. Možete iskopati cijelu biljku i posaditi u svom vrtu, nakon čega ne zahtijevaju nikakvu dodatnu brigu.

Recept: Ulje od srijemuša – medvjeđeg luka

Kod naše poznate gastro blogerice Sanje Mijac, vlasnice bloga Domaćica, pronašli smo zanimljiv recept. Jednostavan recept za ulje od medvjeđeg luka kojim ćete savršeno aromatizirati svoja jela. Ovim receptom miris i okus medvjeđeg luka čuvate sve do iduće sezone.

Sastojci:

  • 1 l maslinovog ulja
  • 5 šaka srijemuša – medvjeđeg luka

Priprema:

  1. Medvjeđi luk operite pa zatim posušite od vode. Malo ga prebrišite papirnatim ručnikom pa ga zatim dodatno ostavite da se posuši barem sat vremena. Papirnate ručnike raširite na stol pa listove medvjeđeg luka raširite po ručnicima.
  2. Tek kada ste sigurni da su listovi suhi (na njima ne smije biti vode kako vam ulje nebi užeglo) narežite listove na trakice, stavite ih u veliku staklenku, zalijte maslinovim uljem, promiješajte i spremite u frižider na 3 tjedna.
  3. Ulje promiješajte svakih par dana kako bi se gornji listovi potopili budući da malo isplivaju van pa da se nebi pokvarilo.
  4. Ulje nakon 3 tjedna procijedite u staklene boce i dalje ih nastavite čuvati u frižideru čak do godine dana.
  5. Ulje se može konzumirati već nakon tjedan dana, ali pravu boju medvjeđeg luka poprimit će tek malo kasnije.
  6. Koristite ga kao dodatak salatama, umacima, rižotima ili bilo gdje gdje biste inače koristili češnjak.
Napomena: U ulje možete dodavati začine po želji.
Tekst: Vjera Pađen
Foto: Canva, Domaćica blog