Četrdesete su nove tridesete, kažu, ali ono što kvari puno zadovoljstvo u četvrtom desetljeću života su smetnje vida. Čak ako ste cijeli život imali savršen vid, u ovim će godinama gotovo sigurno stići prvi problemi s vidom.

Iza četrdesete javlja se prezbiopija (staračka dalekovidnost), stanje kod kojeg očna leća postaje manje fleksibilna. Odjednom primjećujemo da imamo problema s fokusiranjem prilikom čitanja ili ručnog rada. Imamo potrebu odmaknuti novine što dalje od očiju, mučimo se sa sitnim slovima na uputama za korištenje, ruke su nam odjednom „kratke“. Kod onih koji već koriste očna pomagala zbog kratkovidnosti ili dalekovidnosti javlja se spora adaptacija oka kad skinu ili stave naočale. Rezultat su glavobolje, osjećaj napetosti, nezadovoljstvo jer nešto što se podrazumijevalo više ne funkcionira.

Osim toga, u tim godinama počinjemo primjećivati da nam smetaju odbljesci, često imamo osjećaj suhih očiju, neki čak ni ne razaznaju boje kao nekad. Sve ove pojave upućuju na promjene u očnoj leći. Prezbiopija se ne može spriječiti ili izliječiti, ali pomagala će svakome pomoći. Obično će oftalmolog osobama s prezbiopijom propisati naočale za blizinu, kontaktne leće, uputiti ih na lasersku operaciju i druge zahvate refraktivne kirurgije. Ove se promjene usporavaju oko šezdesete godine života.

problemi s vidom2-slowage365

Kada problemi s vidom postaju ozbiljni?

U slučaju da imate problema s povišenim krvnim tlakom, dijabetesom, u obitelji imate oboljele od glaukoma ili makularne degeneracije ili pak uzimate lijekove koji izazivaju nuspojave poput poremećaja vida, morali biste češće provjeravati vid, barem svake dvije godine ili čim primijetite neke smetnje. Preventivni okulistički pregledi su vrlo važni jer kod nekih stanja ne možemo odmah primijetiti poteškoće. Primjerice, kad primijetimo suženje vidnog polja, koje može biti znak glaukoma (oštećenja vidnog živca), već je kasno jer je šteta već nastala.
Glaukom nastaje kao posljedica povišenog očnog tlaka. Ne izbjegavajte kontrolu očnog tlaka, ma koliko vam neugodno djelovala. Ranim otkrivanjem povišenog očnog tlaka možete izbjeći sljepoću. Glaukom se liječi kapljicama, a tek u krajnjem slučaju operativnim zahvatom.

Ako vam se linije ne čine ravnima ili ne raspoznajete detalje, možda se radi o makularnoj degeneraciji, slijepoj točki u jednom dijelu vidnog polja. Ovo stanje može biti posljedica dijabetesa i povišenog krvnog tlaka. Ove dvije bolesti mogu dovesti do oštećenja sićušnih kapilara u mrežnici. To stanje nazivamo dijabetičkom retinopatijom, a može dovesti do trajnog gubitka vida.

U današnje digitalno doba jedna od najčešćih smetnji s očima je sindrom suhog oka. Kod žena nastaju zbog hormonalnih promjena u menopauzi, ali i zbog uzimanja nekih lijekova (primjerice proti visokog krvnog tlaka). Činjenica je da rjeđe trepćemo gledajući u ekrane raznih digitalnih uređaja. Možete si pomoći umjetnim suzama i češćim pauzama tijekom rada na računalu. Pokušajte s vremena na vrijeme usmjeriti pogled u daljinu kako biste odmorili oči na nekoliko trenutaka. Ovo stanje je kronično i najčešće se liječi simptomatski, odgovarajućim kapima.

I za kraj spomenimo očnu mrenu ili kataraktu, koja se pojavljuje u kasnijoj životnoj dobi, obično u sedamdesetim godinama. Glavni je simptom zamućenje vida, potreba za novim naočalama. Iako ne možemo spriječiti nastanak mrene, zdravim životnim stilom možemo usporiti njezino napredovanje. Zdrava prehrana, prestanak pušenja, nošenje kvalitetnih sunčanih naočala mogu usporiti njezinu progresiju. Liječenje je operativno i sastoji se u zamjeni postojećih leća umjetnim lećama.

 

Tekst: Sunčica Pavlić

Foto: Pexels