Probiotici su tema brojnih istraživanja. No iako imaju jedan skupni naziv, probiotici različitih proizvođača uvelike se razlikuju. Razlikuju se po načinu pakiranja (kapsule, prah, napitak…), fermentaciji probiotičkih bakterija, broju bakterijskih sojeva, standardima kvalitete i proizvodnih procesa… I to je nešto na što pri izboru probiotika trebate obratiti pozornost.

 

Pazite i na sigurnost primjene

Tri su osnovna pitanja vezana uz sigurnost probiotičkih pripravaka:

  • Sadrži li proizvod doista mikroorganizme navedene na deklaraciji, odnosno na ambalaži?
  • Nose li probiotički sojevi ikakve gene koji su patogene prirode?
  • Koriste li se sojevi dugo godina i jesu li zastupljeni u European Qualified Presumption of Safety List (EQPS)?

Na ambalaži bi trebala biti navedena potpuna lista probiotičkih sojeva koje sadrži, kao i informacija o rodu, vrsti i šifri zastupljenog soja. Sve to možete provjeriti s proizvođačem ili farmaceutom, ako se ne snađete sami.

probiotici05-slowage365

Razvoj i napredak probiotika, od sastojka iz fermentirane hrane pa sve do njihove terapijske primjene, dokazuje se u brojnim istraživanjima, koja su trenutačno u trećoj fazi kliničkih ispitivanja i proučavaju učinak probiotika u terapiji atopijskog dermatitisa, infekcije Helicobacter pylori, astme, Crohnove bolesti, pretilosti, nutritivnih i drugih alergija, kardiovaskularnih oboljenja, metaboličkog sindroma, konstipacije, intolerancije laktoze, kolesterolemije (prisutnost abnormalne količine kolesterola u krvi), poboljšanja imunološke funkcije, infekcija mokraćnih putova, hepatičke encefalopatije i karcinoma debelog crijeva.

Dosadašnja istraživanja doprinijela su razumijevanju uloge probiotika u probavnom sustavu. Znanje o probioticima se stalno širi. Osvrnut ćemo se na neke od sfera u kojima nam pomažu.

Prevencija proljeva

Istraživanjem njihova učinka na prevenciju proljeva izazvanog antibioticima i onog povezanog s Clostridium difficile, zamijećeno je znatno smanjenje (čak za 60 posto) učestalosti proljeva. To upućuje na činjenicu da bi osobe koje uzimaju antibiotike, zatim starije osobe, nedavno hospitalizirane te one s niskim vrijednostima albumina trebale preventivno uzimati probiotike.

Neravnoteža crijevnih bakterija mogla bi biti jedno od objašnjenja povećane učestalosti širokog spektra upalnih poremećaja, uključujući ulcerozni kolitis, čime se nameće zaključak da bi utjecajem na ravnotežu između loših i korisnih bakterija u crijevu možda mogli potaknuti imunološki odgovor koji bi smanjio upalu.

Uz to, istraživanjem utjecaja probiotika na simptome psorijaze, ulceroznog kolitisa i sindroma kroničnog umora, dobiveni su sljedeći rezultati: uzimanjem probiotika znatno su se povećale plazmatske vrijednosti protuupalnog citokina IL-10 kod bolesnika sa psorijazom i zdravih dobrovoljaca, a kod svih bolesnika znatno su se snizile vrijednosti proupalnih (onih koji potiču upalu) citokina TNF alfa, IL-6, kao i C-reaktivnog proteina. (Izvor: American College of Gastroenterology’s (ACG), 2011.)

 

Pomoć kod liječenja antibioticima

Liječnik će vam i sam predložiti da u slučaju uzimanja antibiotika ne zaboravite probiotike kako biste normalizirali narušenu crijevnu floru. U tom periodu treba uzimati veću dozu probiotika tijekom dana (npr. 4 Bio-Kult kapsule umjesto dvije) i koristiti ih još 2 tjedna nakon prestanka uzimanja antibiotika.

Ako uzimate preparate koji sadrže žive mikroorganizme, ne smijete ih piti s vrućim napitcima ili alkoholom jer u protivnom probiotički preparat gubi svojstva. Uz to, kad se probiotik uzima paralelno s antibiotskom terapijom, mora ga se uzeti najmanje tri sata nakon uzimanja antibiotika, i to s hladnom vodom.

 

Pomažu nam da bolje pamtimo i budemo manje depresivni

Ovo je benefit koji one nakon 40-e godine osobito zanima. Iz nekog razloga tada je povremena zaboravljivost neki novi dio nas koji uopće ne želimo. Naime, 15 studija koje su provedene na ljudima pokazale su da se nakon mjesec dana uzimanja suplemenata s laktobacilima i bifidobakterijama potiče obnova mentalnog zdravlja. Studije su pokazale da probiotici mogu potaknuti djelovanje središnjeg živčanog sustava i olakšati simptome depresije i anksioznosti te poboljšati pamćenje.

 

zdravlje crijeva01-slowage365

Utjecaj na zdraviju i ljepšu kožu

Prema mišljenju stručnjaka probiotici mogu pomoći vašoj koži da se regenerira i postane zdrava i blistava, a dobra je vijest da proizvode s probioticima pogodni i za osjetljivu kožu i kožu sklonu aknama!

Lakše mršavljenje

Također postoje studije koje upućuju na povezanost uzimanja probiotika i mršavljenja. Jedna od njih sugerira da čak i malene doze Lactobacillus gasseri  koje se uzimaju tijekom 12 tjedana mogu smanjiti salo na trbuhu za 8,5 posto.

Najveća korist od uzimanja

Kako uzimati probiotike da budu najbolje iskoristivi? Najbolje u kapsulama koje su otporne na želučanu kiselinu, pa ih štite od nje dok ne dođu u crijeva. Idealno je ako im konzumirate 30 minuta prije doručka (osim u slučaju uzimanja antibiotika). Nemojte nam samo reći da ne doručkujete?!
Također valja spomenuti da djelovanje probiotskih dodatka traje uglavnom samo tijekom njihova uzimanja. Stoga, ako trebate njihovu podršku, nemojte preskakati svoje doze. Koristite li ikakve druge lijekove, obavezno se prije uzimanja probiotika konzultirajte sa svojim liječnikom.

 

GIVEAWAY na našoj Facebook stranici

Potražite na našim FB stranicama objavu u kojoj darujemo 3 puta do 2 pakiranja probiotika u kapsulama Bio-Kult (30 kapsula po pakiranju). Vrijednost dara za jednu osobu je 160 kn. Više o proizvodu potražite na sljedećoj poveznici.

probiotici01-slowage365

 

Tekst: Ivančica Tarade, press
Foto: press, Pixabay