U moru vijesti koje vas psihički iscrpljuju, važno je pronaći ravnotežu i pročitati bar jednaku količinu lijepih vijesti i događanja. Još bolje kad bi takvih pročitali više. Ne biste vjerovali, ima ih puno, no katkad se teže probiju do javnosti. Danas donosimo jednu takvu, a spremni smo čuti i vaše s istim predznakom, onim pozitivnim. Pozivamo vas da nam ih dojavite u inbox na FB ili pak mejlom na info@slowage365.hr s naznakom “Priče kakve volimo”.

 

Kad jedna samohrana majka pomaže drugoj

Prvu priču koja se nedavno odvijala u Zagrebu čuli smo od Danijele Miklec, učiteljice iz Zagreba i čitačice Fora priča kojoj je jedna objava na Facebooku bila okidač da iskoči iz uobičajenog dnevnog ritma.

U grupi Tražim stan u Zagrebu osvanuo je oglas u kojemu samohrana majka traži privremeni smještaj za sebe i trogodišnje dijete, jer je zbog trenutne situacije ostala bez posla u kafiću.

Odmah sam osjetila u sebi poriv da joj moram pomoći. I ja sam samohrana majka trogodišnjeg dječaka i imala sam osjećaj kao da čitam o sebi iz nekog prošlog vremena kad sam se jedva snalazila sa svim izazovima. Javila sam joj se i poslala mi je svoj broj telefona. Nakon što sam je saslušala, rekla sam da joj ne mogu pomoći sa smještajem, ali joj mogu pomoći potražiti posao, što je ključno da može nastaviti plaćati podstanarstvo. Vrlo je mlada i vidjelo se da je dosta zbunjena i da joj nije lako. Djetetov otac ne plaća alimentaciju niti viđa dijete, a nema ni veliku podršku roditelja. Nije me zanimalo ništa o njezinoj prošlosti, već samo to da dobije vjetar u leđa i može opet normalnije živjeti. Proslijedila mi je svoj životopis ako mogu nekome poslati…” 

price kakve volimo01-slowage365

Danijela Miklec

Potraga posla bila je uspješna

Podijelila sam status o njoj među s nekim svojim FB prijateljima i krenula u potragu za poslovima za koje je kvalificirana. Pronašla sam da traže nove zaposlenike u Gardenu i Sparu i javila joj. Prijavila se za njih, te mi čak proslijedila screenshot kako su je pozvali na razgovor u Spar. Dva dana poslije, javila mi je da je dobila posao blagajnice. Bila sam presretna!

Budući da se bližio Uskrs, nije sve stalo samo na tome. Danijela je ljude oko sebe pitala mogu li prikupiti za nju i dijete ono što misle da bi ih moglo razveseliti, a njima možda više i ne treba. Odaziv je bio odličan. Slušala je samo što joj govori poriv iznutra. Njezini kolege s posla, prijatelji, poznanici skupili su tako i hrane i odjeće i igračke i slikovnice i oko 2000 kn džeparca. Uz to su neki napisali porukice u kojima joj žele puno sreće i sretne blagdane. Ona je još pridodala novi ruž i maskaru kao dar za nju osobno. Sve je to sama prikupila i odvezla. Ostavila joj je darove da sve to na miru sama sa sinom otvori i pročita. Javila je kasnije kako se od ganuća rasplakala i kako već dugo nije toliku podršku dobila te da svima zahvaljuje.

Sretna okolnost u priči je i ta da su joj najmodavci produljili ugovor za stan dok ne prođe kriza s koronom, kako sad ne bi morala seliti sa svim stvarima.

 

Zašto je odabrala pomoći baš ovoj osobi

Pitali smo Danijelu što joj je bio glavni okidač da među hrpom ljudi kojima trenutno treba pomoć, odabere baš ovu mamu.

Okidač mi je bilo to što je ona samohrana mama s trogodišnjim djeteto, a to je i moja priča. I znam kako se osjećaš kad nemaš osnovne stvari za život… Imala sam potrebu reagirati i ne bih bila mirna da nisam nešto poduzela. Mislim da svatko treba mali poticaj i podršku sa strane da ti opet krene i da se postaviš na noge. Kad sam vidjela koliko je mlada (24 godine), jasno mi je bilo da joj sigurno nije bilo lako potražiti pomoć javno. Vjerujem da će sada s više povjerenja i mira dalje nastaviti brinuti i za sebe i za dijete. U razgovoru smo čak otkrile da je njezin sin svega pet dana stariji od mog.”

Danijeli je njezin sin Jakov bio motivacija da pokrene Fora priče koje trenutno čita i na youtube kanalu i da s mamom osmisli predivne, ručno rađene BeZaBu zečeve za bebe. Taj zajednički obiteljski projekt povezao je sve članove obitelji. Tko zna na kakve će sve načine sin samohrane mame iz priče motivirati svoju mamu u budućnosti. Vjerujemo da će svatko dati najbolje od sebe, baš kao što je Danijela Miklec dala najbolje što je mogla pomogavši nesebično jednoj potpuno nepoznatoj mladoj mami. I svi oni koji su se toj inicijativi pridružili.

Neka sada ova priča nadahne i vas na djelovanje. Nije tako teško!

 

Pripremila: O.M.
Foto: Andrija Miklec, Pexels