Iako su vam zubi zdravi, svaki puta kada pojedete ili popijete nešto hladno ili vruće osjetite oštru bol. Vjerojatno imate problem s preosjetljivošću zuba. Može se javiti kao posljedica oštrog četkanja zubi, konzumacije određene hrane, ali i neadekvatne higijene.

Nekima se javlja samo kad jedu hladnu hranu, drugima kad pojedu ili popiju nešto vruće. Ponekad se intenzivna bol u zubima javlja kad osoba udiše hladan zrak, a nekima kad peru zube. Ako i vas muči sličan problem vjerojatno imate problem zubne preosjetljivosti koja se manifestira kratkotrajnom, oštrom boli na podražaj, a ubrzo nakon toga nestaje. Ova tegoba brine oko 40 posto ljudi, a češće pate žene i to u dobi između 30 i 40 godina.

Intenzivno i snažno četkanje zubi, škripanje zubima, konzumiranje kisele hrane i pića, ponajviše cijeđenih citrusnih sokova najčešći su razlog pojave ovog neugodnog problema. Posljedično dolazi do oštećenja zubne cakline ili povlačenja zubnog mesa pa zubni vratovi – mjesta gdje caklina zuba dodiruje zubno meso – postaju ogoljeni što podražuje živčana vlakna i izaziva oštru kratkotrajnu bol.

Kako si pomoći

Iako zbog toga ne treba paničariti, svakako se treba posavjetovati s liječnikom dentalne medicine, posebno ako bol ne prestaje ili se pojačava. Kod ovih tegoba može pomoći premazivanje profesionalnim tekućinama koje će olakšati tegobe. Njihova je funkcija da brtve ili pečate otvorene dentinske tubuluse i na taj način onemogućavaju iritaciju vanjskih čimbenika na unutrašnjost zuba.

Tegobe često možete riješiti i sami. Redovita i pravilna higijena usne šupljine, izbacivanje prehrane koja izaziva bol i pravilno četkanje zubi, tri su glavna koraka koja sprečavaju pojavu i pomažu kod osjetljivih zubi.

Izbjegavajte slatku i kiselu hranu jer ona nadražuje caklinu, troši zube i izaziva bolove.

Sa zubima nježno

Četkajte ih barem dvaput dnevno po dvije minute, najbolje nakon jutarnjeg i večernjeg obroka. Upotrebljavajte zubnu četkicu s mekanim vlaknima, a zube četkajte nježno, kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubu tako da je pritisak minimalan. Četkajte uvijek istim redom, počnite od stražnjih donjih zuba i lagano prelazite prema prednjima. Prvo četkajte vanjsku plohu, zatim grizne površine, a na kraju unutarnju stranu zubi. Isti postupak ponovite s gornjim zubima. Posebnu pažnju posvetite četkanju spoja zubi i zubnog mesa. Prostore između zubi očistite zubnim koncem.

Čistite li ih pravilno, smanjit ćete ujedno i stvaranje plaka, bezbojnih naslaga bakterija koji se talože na zubima i uzrokuju njihovo propadanje. Tako će se spriječiti i potencijalno krvarenje zuba, upale i povlačenje zubnog mesa.

Na tržištu se može naći i velik broj zubnih pasta i vodica za ispiranje koje su namijenjene baš za smanjivanje spomenutih tegoba. Njihova redovita upotreba i pridržavanje spomenutih pravila omogućit će ljepši osmijeh bez bolnih senzacija.

Pročitajte: Zdrave navike za blistav osmijeh

Tekst: M. M.

Foto: Pexels, Pixabay, Unsplash