Izgledati mladoliko i njegovano danas je postao gotovo imperativ. Samosvjesnim ženama izgled je važan bez obzira u koje desetljeće života zakoračile. PRP metoda koja koristi vlastitu krv kao eliksir mladosti jedan je od najpopularnijih prirodnih načina pomlađivanja.

Industrija ljepote razvija se velikom brzinom, iz godine u godinu razne metode pomlađivanja postaju sve popularnije među ženama svih dobnih skupina. Nije važno izgledati lijepo samo u dvadesetim i tridesetim, danas se očekuje da žena izgleda mladoliko koliko god da imala godina, jer to je odraz njenog poštovanja prema sebi. Tretmani pomlađivanja toliko su postali uobičajeni da se danas smatraju higijenom lica, a naglasak je na prirodnom izgledu. “Balzamirano” i “natečeno” više se jednostavno ne smije izgledati, smisao njegujućih tretmana je da ostave dojam kao da nam lice sjaji srećom i zadovoljsvom.

Metoda s kojom se ne može pretjerati

Visoko na ljestvici takvih njegujućih tretmana koji će lice pomladiti i osvježiti je PRP (platelet rich plasma), tretman koji koristi resurse vlastitog organizma, a to je tekućina koja život znači – krv. Koliko je metoda popularna potvrđuje da već gotovo 15 godina dominira u izbirljivom svijetu ljepote jer koži pruža prirodno pomlađen izgled.

O tretmanu razgovaramo s dr. Jelenom Jakić, spec. dermatovenerologom iz Poliklinike Jelena Jakić koja metodu primjenjuje već deset godina. Kaže da popularnosti ovog tretmana u velikoj mjeri doprinosi i činjenica da ne može izazvati neželjene efekte zamrznutosti niti se može pretjerati kao s filerima ili botoksom.

Dr. Jelena Jakić

– Mala količina krvi vadi se iz vene u posebno dizajniranu epruvetu i polaže se u aparat koji radi na principu centrifuge. Izdvaja se krvna plazma, a u njoj ostaje ono najvrednije, proteini i koncentrirani trombociti. Dobivena tekućina tankom se iglom aplicira pod kožu, a s obzirom da je lice prethodno namazano anestetskom kremom, osjete se tek nježni ubodi i mjestimično peckanje, ovisno o zoni koja se tretira – kaže dr. Jakić, dodajući da nakon što se trombociti u plazmi ubrizgaju u kožu, oni se aktiviraju i raspadaju. Izlučuju se faktori rasta te se izaziva prirodna regeneracija.

-Tretman je potpuno prirodan, dakle injektiramo plazmu bogatu eliksirima mladosti i dolazi do obnove kože i potkožnog tkiva, smanjuju se bore i poboljšava tonus. Naredih sedam do deset dana trombociti kontinuirano otpuštaju faktore rasta i stvara se novi kolagen. Biološka reakcija koja se pokrene odvija se kroz sljedećih šest tjedana, a nakon toga se tretman ponavlja – govor dr. Jakić.

PRP tretman voli i pjevačica Danijela Martinović

Trenutni učinak

Cjelokupan tretman traje oko sat i pol vremena. Na licu se nakon ovog neinvazivnog zahvata pomlađivanja pojavljuje naglo crvenilo što je poželjno, jer je znak aktivacije krvnih stanica i tkiva. Za regeneraciju kože savjetuje se napraviti tri tretmana za redom, a zatim se za održavanje mladolikosti rade pojedinačni tretmani.

Rezultati koji se dobivaju ovom metodom zaista su impresivni. Tretman ima pravi regenerativni učinak, koža postaje sjajnija i ima bolju teksturu, zdravija je svježija i zaglađenija. Vremenom dolazi i do promjene u samoj strukturi kože, dubljii slojevi se obnavljaju, a površina postaje nježnija.

– PRP tretman najčešće savjetujemo osobama 30-tih do 40-ih godina zbog pozitivnog učinka na usporavanje procesa starenja, te očuvanja kvalitete kože. Dobar je oblik prevencije kako bi invazivnije metode pomlađivanja bile odgođene, a koža ostala što duže mlada. I starije žene koje imaju potrebu nadomještanja volumena odlučuju se na PRP metodu zbog svog regenerativnog učinka – kaže dr. Jakić.

Osim za pomlađivanja lica, tretman je učinkovit i za podmlađivanje dekoltea i šaka, te za tretiranja ožiljaka.Također se pokazao kao najučinkovitija metoda u obnavljanju vlasišta kod androgenetske alopecije i pojačanog ispadaja kose nastalih kao posljedica hormonalnog disbalansa i stresa.

Tekst: M. M.

Foto: Pixabay, privatna arhiva