U proljeće posebno treba obratiti pažnju na ispadanje kose

Primijetiti na četki nakon četkanja kose, ili možda u odvodu tuša nakon kupanja, puno otpalih vlasi kose nikada nije ugodan prizor. Neovisno o tome radi li se o standardnom ispadanju ili onom jačem. Kosu od pamtivijeka ljudi povezuju sa snagom, mladošću i uglavnom svime što ima rok trajanja, pa nije ni čudo što smo dosta osjetljivi na njezino stanje. No, moramo biti svjesni kako je ispadanje kose prirodna i normalna pojava.

Kad je u stadiju mirovanja (kad je stara vlas ‘otpuštena’ iz folikule, a nova kosa je počela rasti na tom mjestu), kosa je u fazi kad otpada. To se događa najčešće nakon ljeta, kad našoj glavi ne treba više tolika zaštita od sunca. Ova faza traje oko 3 mjeseca. Smatra se da je ispadanje između 50 i 100 vlasi na dan relativno normalna pojava. No, to sigurno nije provjerena dijagnoza da je s našim organizmom sve u redu. Neki stručnjaci tvrde da optimalan broj otpalih vlasi ne treba prelaziti 80, drugi 150… Nagađanje prepustimo drugima, obratimo pozornost na neke druge parametre.

Ukoliko postoji sumnja da je ispadanje pojačano, ako to više nisu pojedinačne vlasi nego možda i pramen kose, alarm bi se trebao upaliti. Ako ništa drugo, treba se pozabaviti faktorima koji mogu utjecati na njezin gubitak. Ne zaboravite, današnji način života je nerijetko izrazito stresan. Stres utječe na sve aspekte našeg zdravlja, psihičkog i fizičkog s velikim naglaskom na hormone koji mogu itekako utjecati na stanje kose. Kosa koja je rijetka obično je signal tijela da moramo posvetiti pažnju cjelokupnom zdravstvenom stanju organizma.

ispadanje kose

Hormonalne promjene – žene i muškarci

Žene koje su rodile ili koje ulaze ili su ušle u menopauzu, zbog poremećene ravnoteže estrogena mogu gubiti pojačano kosu. Naglo padanje razine estrogena, ali i kronična dominacija istog hormona mogu utjecati na gubitak kose. S druge strane, muškarci koji se bore s ispadanjem kose, možda mogu okriviti određen tip testosterona, dihidrotestosteron (DHT).

Stres

Psihološki i fizički stres definitivno mogu utjecati na gubitak kose. Izuzetno stresne situacije u kojima se pojavljuje egzistencijalni i jaki strah, operacije, izrazito visoke temperature, nagli gubitak krvi, ali i dugotrajne i ekstremno jake epizode anksioznosti mogu prouzrokovati stres koji će dalje utjecati na pojačano ispadanje kose. Kad su u pitanju posljedice fizičkog stresa, ukoliko otkrijemo uzroke, tijelo lakše ulazi u fazu iscjeljivanja. Kad je u pitanju psihološki stres moramo se pozabaviti čitavim ‘paketom’ kako bi tijelo počelo funkcionirati. Paket uključuje dnevno vježbanje, jedenje zdravih namirnica, meditacija ili neka druga mentalna aktivnost kojom djelujemo na razinu stresa, ali i micanje stres – trigera iz našeg života.

Poremećaji u radu štitnjače

Možda i najčešći razlog pojačanog ispadanja kose, jest nepravilan rad štitnjače. Povezuje se uglavnom s njezinim usporenim radom, odnosno hipotireozom. Tijelo ne dobiva optimalnu razinu potrebnih hormona i hranjivih tvari koje zaustavljaju gubitak i potiču rast novih vlasi. Iako je ovaj problem izrazito estetske prirode, jer je povezan i uz izgled kože i noktiju, on je prvenstveno upozorenje našeg organizma da je tijelo pod snažnim naporom i da se muči. Kako bi pomogli svojoj štitnjači, pa tako posredno i svojoj kosi, naučite koja je pravilna prehrana kod poremećaja rada štitnjače.

ispadanje kose

Neki lijekovi

Mnogi su upoznati s nepreglednim uputama koje dolaze s neizostavnim lijekovima, pogotovo ako je u pitanju neka kronična bolest. Popisi posljedica uzimanja nekih lijekova su podugački. Među lijekovima koji komuniciraju mogući gubitak kose su i kemoterapija, neki od lijekova koji pomažu u liječenju štitnjače, kontracepcijske pilule, beta blokatori, antibiotici, lijekovi protiv akni, lijekovi koji smanjuju kolesterol, neki antidepresivi (poput Prozaca), lijekovi za smanjenje težine…  U većini slučajeva u pitanju je kratkotrajni gubitak kose dok se tijelo ne navikne na uporabu lijeka, a ono na što utječu je sama folikula i rast vlasi kose  u različitim fazama.

Ostala medicinska stanja

Ljudsko tijelo zamršen je stroj u kojem je aktivno na stotine procesa, a poremećen rad jednog od njih, neminovno će utjecati na rad svih procesa. Ostala stanja koja utječu na moguće pojačano ispadanje kose su zatajenje bubrega, upalni procesi u crijevima, bolesti jetre i dijabetes. Također, bolesna stanja kože poput psorijaze ili dermatitisa mogu utjecati na stanje vlasišta i upetljati se u rast kose.

Ne zaboravite, mnoga od ovih nabrojanih stanja i problema mogu se liječiti i riješiti pravilnom brigom o sebi. Radite na sveopćem poboljšanju stanja organizma i imuniteta, a nije na odmet i posavjetovati se s educiranim nutricionistom kako bi u organizam počeli unositi nutrijente koji nam nedostaju.

Autor: Ida Kralj

Foto: Pexels, Pixabay