Želite li svojim grudima vratiti mladost postoji nekoliko načina da to učinite. Trudnoća, dojenje, velike oscilacije u kilaži, hormonalne promjene, gravitacija, gubitak elastičnosti kože, što prirodno dolazi s godinama, čine svoje pa grudi gube čvrstinu, punoću i oblik te počinju “padati”. Želite li osvježiti svoj dekolte, ne morate nužno ići pod nož.

Postoji nekoliko prirodnih i neinvazivnih metoda koje pomažu podignuti grudi. Ako smatrate da vam prirodan pristup nije dovoljan, postoji mastopeksija – kirurško podizanje grudi koje im vraća čvrstoću i oblik. Mastopeksija se može kombinirati s ugradnjom silikonskih implantata ili izvesti bez njih.

Mastopeksija

Zdrave žene koje nisu zadovoljne svojim grudima, idealne su kandidatkinje za ovaj estetski zahvat.
Njihovo nezadovoljstvo odnosi se, primjerice, na položaj i veličinu bradavica – bradavice gledaju prema dolje, a aureole su povećane. Također, može se odnositi na višak kože na grudima, obješenu kožu i obješene grudi bez volumena. Želi li žena povećati volumen grudi, prilikom mastopeksije ugrađuju se implantati. Sam zahvat izvodi se na nekoliko načina, ovisno o tome kakvo je stanje grudi (minimalno su opuštene, srednje ili jako opuštene). Sam zahvat traje između dva i tri sata, a izvodi se pod općom anestezijom. Oporavak traje do šest tjedana. Kirurzi naglašavaju kako je bitno imati realna očekivanja od mastopeksije.

Prirodni načini podizanja grudi

Vježbe za grudi

Najučinkovitija metoda nerijetko je i ona koja traži najviše truda. Vježbe za grudi treba izvoditi svakodnevno kako bi se za nekoliko mjeseci vidio rezultat. Riječ je o vježbama koje jačaju prsne mišiće i leđne mišiće, odnosno za jedre, podignute i čvrste grudi trebali biste raditi bazične sklekove, vježbe za tricepse i vježbe za leđa. Ove posljednje pomoći će vam da se pravilno držite, a to će automatski podignuti grudi.

Masaža grudi

Masaža grudi potiče cirkulaciju u tkivu dojke i kolanje limfe te vraća čvrstoću grudima i njihov oblik. Grudi bi trebalo svakodnevno masirati kružnim pokretima, desetak minuta. Za bolje rezultate bilo bi dobro koristiti bademovo ili maslinovo ulje ili pak gel aloe vere. Postoji i jedan tradicionalan recept za kremu za grudi, koji se pripravlja od žumanjka i krastavca. U blenderu izmiksajte žumanjak i svježi krastavac pa smjesu kružnim pokretima nanesite na dojke i ostavite djelovati pola sata pa isperite vodom. Postupak ponavljate jednom tjedno.
Postoje također kreme i serumi specijalizirani za učvršćivanje i povećavanje grudi.

 

Ako se bavite sportom, od izuzetne je važnosti imati odgovarajući sportski grudnjak koji će vašim grudima osigurati jaku potporu te će one stajati na mjestu dok vi trčite ili vježbate aerobik. Na ta način spriječit ćete da se koža opusti i grudi objese. Još jedan detalj utječe na vaše grudi – položaj spavanja. Spavate li na leđima, grudi će dulje zadržati svoj oblik i prkositi gravitaciji.

Moglo bi vas zanimati: Odvikavanje od šećera – jeste li spremni?

Tekst: A.K.

Foto: Pexels