Jedna od najvećih kvaliteta i osobina koju se trudimo razvijati još od malenih nogu sigurno je samopouzdanje koje nam kasnije donosi toliko poslovnih i privatnih prednosti u životu. Iako nam se čini kako brojni ljudi oko nas pršte od samopouzdanja, istina je takva da je uistinu potrebna ogromna svakodnevna disciplina i vjera u sebe kako biste izgradili ovu vrlinu, ali je i zadržali.

 

Izvor samopouzdanja leži u vama samima – upoznajte sebe!

Najveći izvor samopouzdanja pronaći ćete u sebi. Ako ćete slušati i osluškivati svoje instinkte i želje, ono neće izostati. Kada se vodite onime što vi smatrate najboljim za sebe, uz podršku najdražih, bit ćete u mogućnosti donijeti odluke koje će kreirati onaj život koji želite živjeti. Svaki put kada samostalno nešto odlučite i to da pozitivan rezultat, malenim uspjehom ili  probudi neku dobru emociju u vama, to će biti najdivnija hrana za vaše samopouzdanje. Bit ćete ponosni na sebe i hrabriji iz dana u dan.

 

 

samopouzdanjezena_slowage365_2

 

 

Ispravne reakcije na emocije savladat ćete se postupno

Vaše samopouzdanje vidljivo je i u načinu na koji doživljavate stvari oko sebe.
Naučite da tuđe riječi i akcije ne moraju utjecati na vas, nego samo ako im vi to dopustite. Kritiku i opasku saslušajte i nemojte na njih burno reagirati, nemojte da vas stres i neizvjesnost zaustave u ostvarenju vaših snova.

I najvažnije, ako želite nešto ostvariti i vjerujete u sebe, ne dopustite da vas mišljenja okoline zaustave. Ovakvu emocionalnu snagu najbolje ćete dobiti dodavanjem nekih inspirativnih hobija u svoju svakodnevicu kroz koje ćete bolje upoznati sebe.
Za ideju koji inspirativni i opuštajući hobi možete uključiti u svoj dnevni raspored, klik ovdje.

 

Pronađite stvari koje vas motiviraju

Neke od nas će motivirati najnoviji New York Times bestseller, druge će inspirirati govor s neke od Ted konferencija, dok će na treće najbolje djelovati trening i odlazak u teretanu.
Tijekom tjedna i vikenda važno je da pronađete svoj izvor inspiracije i motivacije koji će vam pomoći održati produktivnost i optimizam. To je jedan od ključnih segmenata za razviti vaše samopouzdanje.

Što se više potrudimo u svoj život unijeti stvari i aktivnosti koje nas čine sretnijima, biti ćemo produktivniji i marljiviji na poslu, dobiti ćemo izvrsne rezultate i ponovo kroz jednu divnu životnu svakodnevicu graditi svoje samopouzdanje iz dana u dan.

 

samopouzdanjezena_slowage365

Budite nježni prema sebi

Nekada je jedina barijera između sadašnje verzije nas i verzije koja želimo biti, slika koju imamo o sebi.
Svakome se od nas povremeno dogode maleni neuspjesi, dani kada jednostavno ne možemo probuditi produktivnost i dani kada se ne držimo zdrave prehrane koju smo htjeli prakticirati.

No, umjesto da budete oštri prema sebi radi tih propusta, radije pokušajte vježbati disciplinu i način na koji razgovarate sami sa sobom.
Na svako iskustvo gledajte kao na lekciju, tražite svoje načine kako se boriti protiv neuspjeha i budite sebi najbolji prijatelj i podrška. Tako ne samo da ćete izgraditi svoje samopouzdanje, nego ćete biti jaka osoba na koju se mnogi drugi mogu osloniti, a to je zapravo rezultat koji svi želimo postići, zar ne?

 

 

samopouzdanjezena_slowage365_1

 

 

 

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Unsplash