Upala sluznice želuca koju manifestiraju brojni neugodni simptomi može se izliječiti, ali neophodna je promjena životnih navika, adekvatna prehrana i zdrav stil života. Bez toga je trud uložen u liječenje gastritisa uzaludan.

Iako preciznih podataka nema, stručnjaci smatraju da je vrlo malo osoba koje barem jednom u životu nisu imale problema s gastritisom. Riječ je o upali želučane sluznice koja spada među najčešće zdravstvene tegobe suvremenog čovjeka. Bol u gornjem dijelu trbuha, podrigivanje, žgaravica, štucanje, mučnina, povraćanje, nedostatak apetita, brzo zasićenje nakon jela, crna stolica, sve su to simptomi gastritisa.

Najviše problema s gastritisom imaju žene i muškarci između 50 i 60 godina, ali i sve više mladih osoba. Nastanak gastritisa pripisuje se stresu koji se odražava na želudac, nezdravoj prehrani jer preopterećuje probavni sustav. Sjedilački način života i premalo kretanja dodatno pogoršavaju situaciju jer želucu treba gibanje da bi se stimulirao njegov rad.

Kronični ili akutni

Ako se bol javi naglo, radi se o akutnom gastritisu, a kada se razvija postupno radi se o kroničnom. Akutni gastritis je mnogo češći, a osim stresa i neadekvatne prehrane glavni krivci su pretjerano uživanje u alkoholu ili prečesto uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova. Napadaji kratko traju i simptomi su neugodni i jaki.

I kod kroničnog gastritisa simptomi su slični kao i kod akutnog, s time da ih ponekad prati i slabokrvnost. Koronični gastritisi najjednostavnije se mogu podijeliti na one uzrokovane bakterijom Helicobacter pylori i ostale, iako je stručna podjela mnogo složenija.

Ne zanemarujte simptome!

Siptome se ne smije zanemarivati i vrlo je važno obratiti se liječniku, posebno ako bolovi traju duže od nekoliko dana. Inače može doći do razvoja čira, a u težim i do karcinoma želuca.

Nakon što se odredi točan uzrok nastanka gastritisa, liječnik će najčešće preporučiti uzimanje antacida, a ponekad i lijekove koji smanjuju stvaranje želučane kiseline.

Liječenje kroničnog gastritisa ovisi o podvrsti bolesti. Ukoliko je uzročnik bolova infekcija H. pylori, uz lijekove za smanjenje lučenja želučane kiseline primjenjuju se i različiti antibiotici.

Promijenite životne navike

Bez obzira na uzročnika bolesti koji određuje i specifično liječenje, svi koji pate od gastritisa trebali bi promijeniti životne navike jer bez toga je trud uložen u liječenje gastritisa uzaludan.

Promjene na jelovniku donijet će veliko olakšanje. Iz prehrane treba izbaciti kavu i alkohol, čokoladu, masnu i prženu hranu, citrusno voće, te proizvode od rajčice. Izbjegavajte ​​​​​​​meso, mesne prerađevine, mliječne proizvode, jaja, hranu iz konzerve, grickalice, proizvode od bijelog brašna, životinjske masti, rafinirana ulja i margarin, a prednost dajte voću, povrću, žitaricama. Prestanak pušenja neophodan je korak.

Samo voda i čaj

Dobro je piti puno tekućine, najbolje blagi čaj od kamilice ili vodu, a u dogovoru s liječnikom mogu se uzimati vitaminsko mineralni preparati, A i B12, cink i željezo. Savjetuje se i uzimanje vitamina C, posebno ako je uzročnik bolova bakterija H. pylori.

Tekst: M. M.

Foto: Pexels