Lećonjez je jelo koje savršeno odgovara cijeloj priči oko jednostavnosti kuhanja s količinom okusa koji se može naći u ovom jelu. Mene je ovo jelo oduševilo i otkad sam ga napravio, kuhao sam ga već dva ili tri puta, tako da se nadam da će se i ljudima svidjeti –  rekao nam je Matei s bloga Plant-based Full of Taste, stoga nam ne preostaje išta drugo nego isprobati ovaj recept!

 

 

Sastojci (za 4 osobe):

500 grama tjestenine
250 grama crvene leće
250 grama šampinjona
500 grama mrkve
2 glavice luka
400 mililitara tetrapaka rajčice
100 mililitara crnog vina
Začini: sol, papar, šećer, crvena paprika, chilli

 

 

leconjez_slowage365

Recept:

Leću stavite u vodu da se namače, dok režete povrće. Stavite grijati vodu za tjesteninu.
Na sitne komadiće nasjeckajte luk, šampinjone i mrkvu. Na ulje stavite pržiti luk, posolite ga i pržite ga 6,7 minuta te dodajte sitno nasjeckanu mrkvu. Dodajte još soli, te začinite s crvenom paprikom. Nakon nekoliko minuta, dodajte i šampinjone i nastavite pirjati.
Nakon 15 minuta pirjanja, ubacite u tavu crvenu leću, te začinite sa šećerom, crvenom paprikom i malo chillija. Podlijte vinom i nastavite kuhati dok vino ne ispari. Nakon što je isparilo, ubacite tetrapak rajčice te još toliko vode. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta, uz povremeno miješanje. Dodajte još žlicu šećera kako ne bi umak bio kiseo.
Tjesteninu skuhajte napola i 10 minuta prije kraja kuhanja ubacite u posudu s umakom. Smanjite vatru i nastavite kuhati. Kad je jelo gotovo, ostavite ga nekoliko minuta kako bi tijesto upilo što više okusa.

Vaš lećonjez je spreman, dobar tek!

 

leconjez_slowage365_1

 

 

 

 

 

 

 

Tekst: Matei Negovetić

Slike: Privatni album