Neki od nas zatvoreni su u domovima i ne mogu nikamo; u optimističnoj verziji slično se nastavlja narednih 30 dana… U nekim crnijim scenarijima 90 dana. Možda i više… Možemo li sami poduzeti nešto i učiniti izolaciju podnošljivijom? Pročitajte što vam u nastavku nudi Mario Vekić, certificirani instruktor fitnessa, s više od 19 godina iskustva u profesionalnom veslanju, našeg stručnog suradnika u kampanji #bitidomanijekoma.

 

plan-vjezbanja3-slowage365

Prvo: da bismo se osjećali dobro – moramo se osjećati produktivno. Da bismo se osjećali produktivno – moramo imati plan.

 

Planirajte vježbanje, edukaciju, odmor…

Planom ćemo točno definirati vrijeme u danu koje ćemo provesti vježbajući, bilo vlastitom težinom ili uz pomoć rekvizita. Definiranjem točnog vremena za vježbanje pridonosimo stvaranju rutine, a samim time i produktivno provedenom danu.

Što vježbati? Ako nemate ideja, na internetu postoji more vježbi, postoje mobilne aplikacije prilagođene godinama, motoričkim sposobnostima i trenutnoj formi. Pokušajte izabrati personalizirane vježbe, držati se režima dva do tri mjeseca i pratiti način na koji tijelo reagira dok vodimo brigu o njemu.

Nadalje, pokušajte raditi nešto što nas je većina možda i zaboravila. Uzmite olovku, papir i krenite pisati. Ne mora to biti dnevnik, ali i može. Pišite kako se osjećate, što ste napravili tijekom dana, pišite dnevni plan. Bitno je samo uzeti olovku u ruke i pisati po papiru, jer previše smo dugo na tipkovnicama, zaboravili smo blagodati osjećaja pisanja po papiru, a upravo taj čin ima jak terapeutski učinak. Ako imate averziju prema nečemu što se zove dnevnik, zapisujte što god vam padne na pamet (informacije, recepte…).

plan vjezbanja-slowage365

Napravite plan edukacije. Tijekom dana posvetite 45-60 minuta gledanju dokumentarnih emisija ili bilo kojeg drugog edukativnog sadržaja koji vas zanima. Sad konačno imate vremena za to. Poklonite si sat vremena za edukaciju. Igrajte društvene igre (država, grad, selo) koje su se nekad igrale.

Napravite plan filmova i serija koje ćete pogledati, bolje nego da to za vas bira televizija.

Hranite se zdravije – testirajte nove recepte

Zašto plan? Ljudi koji ne vole kontrolu u svom životu reći će da im ne treba plan da bi uživali u životu. Međutim, nemojte misliti da će sljedeća tri mjeseca biti samo uživanje. To biste mogli shvatiti već nakon dva tjedna odmaranja, jer malo je onih kojima odgovara neaktivnost dulja od tog razdoblja.

Upravo će vam osjećaj produktivnosti pomoći osvijestiti da radite za sebe nešto za što niste imali vremena i zahvaljujući tome imat ćete dojam da niste uzalud utrošili vrijeme. A upravo zato je potreban plan, dnevni, tjedni… Nešto što ćete raditi, a za što niste imali vremena, npr. kuhanje, novi recepti i pristup kuhanju s nutritivno bogatim namirnicama i manje loših kalorija, nešto što ćete uvesti i u svoju obitelj.

Informacija i recepata imate na svakom koraku. Moj je savjet da krenete s www.nutrilifecentar.hr.

plan-vjezbanja1-slowage365

Čitajte, vježbajte, dovedite ormar u red…

Trebate još ideja? Počnite učiti neki strani jezik online. Ako ga već znate, onda ga malo osvježite. Sad je izvrsna prilika. Osjećat ćete se dobro, jer radite stvari za koje do sada niste imali vremena.

Došli su na red i fizički poslovi koje ste imali u planu već dugo vremena: počistite ormar od stare robe, dovedite balkon u red, operite prozore…

Vratite se čitanju knjiga. Čitanje je nešto što je oduvijek bio najbolji vid relaksacije, intelektualnog napredovanja, obrazovanja, stvaranja osjećaja produktivnosti. Siguran sam da imate pregršt knjiga koje ste ostavili za mirovinu. Sad je vrijeme da ih izvadite i pročitate.

Ako budete napravili samo dio ovoga što vam predlažem, siguran sam da će vam naredni dani biti puno lakši. Zapravo, proći će vam prebrzo.

plan2-slowage365

Uvedite dijetu društvenih mreža

U početku ćete sigurno stalno biti na društvenim mrežama i pratiti što se događa, kod nas i u svijetu. Nastojte postupno tu naviku smanjivati. Ograničite informiranje na 2 do 3 puta dnevno, a kasnije pokušajte smanjiti na samo jednom dnevno. I taj put neka to ne bude sat vremena ili više… Možete vi puno mudrije iskoristiti svoje životno vrijeme!

Produktivnost koju ćete osjećati bit će sjajna, puno ćete se bolje osjećati u ovom vremenu koje je pred nama i puno lakše ćete progurati kroz sve što se bude događalo.

 

Tekst: Mario Vekić, instruktor fitnessa, profesionalni veslač, osobni trener

Foto: Pexels.com, Facebook Mario Vekić