Lagana, nježna i neodoljiva! Pita od višanja lagana je i ukusna, a osvaja divnim nadjevom, ali i savršenim tijestom. Osim s višnjama, možete ju napraviti i s nekim drugim sezonskim voćem, poput malina, borovnica ili trešanja.

Prednost ove pite s višnjama u moru drugih recepata je u tome što uvijek ispadne savršeno. Tijesto kojim prekrijete nadjev jednostavno izmrvite prstima. Ne morate ga puno valjati pa ne postoji mogućnost da će popucati. Bitno je samo dobro zamijesiti tijesto i pitu dovoljno dugo peći te naravno u njoj uživati.

 

pita_od_visanja_slowage365_1

 

Za pripremu tijesta potrebno vam je:

  • 40 dkg oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 maslac
  • 2 vanilin šećera ili žličica ekstrakta vanilije
  • 2-3 velike žlice kiselog vrhnja
  • 1 veće jaje
  • Malo soli

Za pripremu nadjeva potrebno vam je:

  • 3 velike šalice očišćenih višanja
  • 3 žlice vode
  • Pola šalice šećera
  • 1 žlica maslaca

 

Pita_od_visanja_2

 

Postupak pripreme:

  1. Zamijesite tijesto te ga podijelite na dva jednaka dijela, svaki dio zasebno zamotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak na 3 sata
  2. Očišćene višnje zajedno sa šećerom i vodom stavite na peć te lagano miješajte dok ne prokuha
  3. Dodajte maslac i ostavite da se nadjev ohladi prije slaganja pite
  4. Nakon što je tijesto odstajalo jedan dio izvaljajte (najlakše će vam biti ako ga izvaljate između dva papira za pečenje) te stavite u kalup za pitu
  5. Prije pečenja tijesto dobro s vilicom, a zatim dodajte nadjev
  6. Preostali dio tijesta posložite u obliku tankih rezanaca na nadjev te napravite pletenicu koja ide uz rub pite
  7. Pitu pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45min dok ne dobije boju.
  8. Pita od višanja je gotova. Dobar tek!

 

 

pita_od_visanja_slowage_4

 

 

Savjet: Vruća pita netom izvađena iz pećnice odlično će pasati ako je poslužite uz hladan sladoled.

 

 

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Unsplash