Izgraditi uspješne financijske navike svakom od nas je na listi prioriteta. Kako biste imali posloženu i izbalansiranu financijsku godinu, važno je znati sve potrebne informacije o vašim troškovima. Uz to, zaboravite na klasične mitove o štednji i potrošnji. Organizirajte se i naučite kako izbjeći financijske pogreške te kako umanjiti svoje troškove. 

Upravo zbog toga, u nastavku smo naveli neke od najčešćih financijskih pogrešaka kojih biste se trebali riješiti već danas.

 

Nemate definiran budžet

Dakle, ni stvarnu kontrolu niti informaciju koliko svaki dan smijete potrošiti novca. Radije si postavite zadatak – napišite sve troškove na papir (stanarina, računi, kupovina namirnica…), te uz njih koliko mjesečno trošite na svaku stavku. Sada u skladu s vašom plaćom istražite koliko od vaše plaće ide za svaku stavku i možete li novac drugačije preraspodijeliti.

 

Račune ne plaćate na vrijeme

Važno je razviti zdravu naviku da svoje račune uvijek plaćate redovito i na vrijeme. Kašnjenje, kamate, ponovna uključenja usluge – sve su to dodatne komplikacije koje biste izbjegli da ste račune stavili na prvo mjesto.

 

stednja_slowage365

 

Nemate štednju

Ako ste tek na početku, vjerujemo da je dosta teško izdvojiti čak i nekoliko kuna sa strane. No, unatoč tome, navika štednje i raspodjele novca je  važna, te ćete s vremenom i porastom primanja znati kako izdvojiti više te imati već ustanovljenu zdravu naviku štednje. Financijske pogreške mogu se izbjeći ako krenete planirati štednju na vrijeme.

 

stednja_slowage365_4

 

Ne znate reći ne

Na upite bliskih ljudi o posudbama, zajedničkim odlascima na zabave, na piće. nemojte se bojati reći ne nedjeljnom ručku s prijateljima jer štedite za putovanje o kojem dugo sanjate.

Emocionalni shopping – svi smo ovo radili!

Kada god mislite da ćete doći u napast da kupujete impulzivno, ostavite kreditne kartice i novac kod kuće. Prije svake kupovine, važno je da imate jasno definiran popis artikala koje trebate kupiti i da ga se držite.

 

 

stednja_slowage365_3

 

 

 

Možda bi vas moglo zanimati: Zdrave navike uz koje ćete se osjećati i izgledati dobro svaki dan!

 

 

 

 

Tekst: V.P.

Foto: Pexels, Canva