Iako je svaki dio Lijepe naše poseban i krije bogate običaje, isto tako privlači i drugačiju populaciju u svoju sredinu. Općenito, kada pojedinci zadovolje one najnužnije potrebe prirodno se kreću prema onim potrebama višega reda. Takav je slučaj i s mjestima u kojima žive, a koja nude više sadržaja te pružaju veću kvalitetu života. Otkrijte koji su najbolji gradovi u Hrvatskoj!

Sve to doprinosi većem zadovoljstvu ljudi pa tako i njihovoj uključenosti u društveni napredak. Prije četiri godine u Hrvatskoj je pokrenut projekt Najbolji grad koji u koji je od prošle godine po prvi puta uključena i dodjela nagrade najboljim projektima koji su financirani iz EU fondova. Cilj cijeloga projekta jest veća kvaliteta života u gradovima i županijama kao i slučaj da gradovi koji potiču i rade na boljitku budu primjer ostalim gradovima.

Prema posljednjim podacima projekta Najbolji grad nagradu je osvojilo 10 hrvatskih gradova u 4 konkurencije, a riječ je o kvaliteti života, gospodarstvu, obrazovanju i demografiji te EU fondovima. Nagrada za projekt financiran EU fondovima samo je jedna dok se kod ostale tri konkurencije biraju najbolji među velikim, srednjim i malim gradovima.

Čakovec, Rovinj i Krk najbolji su gradovi u Hrvatskoj po kvaliteti života

Čakovec je grad koji bilježi konstantni rast

Čakovec je grad koji veliki dio svoga proračuna ulaže u obrazovanje. Također je jedan od pet najboljih gradova po iznosu stipendija i školarina. Grad učenicima osim knjiga osigurava i besplatne radne bilježnice, atlase, pribor za tehnički odgoj kao i komplet bilježnica te maske za lice s obzirom na trenutnu situaciju.

Poznat je i podatak da 53 % stanovništva ovoga grada radi, a bilježe i znatno veći broj rođenih od umrlih. Ono po čemu se ovaj grad dodatno ističe svakako jest novčani iznos od 1000 kuna za svakog novorođenče te od 5000 kuna za svako drugorođeno dijete. Obitelji s više djece imaju i brojne pogodnosti u pogledu vrtića i obrazovanja. Ovo je grad u kojemu stanogradnja raste, a bilježe sve veći broj mladih stanovnika bez obzira i na iseljavanja.

Pomoć ugroženima i izgradnja nove luke – Rovinj je još jedna divna opcija za život

Grad Rovinj također se pokazao se kao najbolja opcija u pogledu pružanja kvalitetnih obrazovnih i demografskih standarda u kategoriji srednje velikih gradova. Grad je to u kojemu se u posljednje vrijeme ulaže u predškolske i školske institucije, a radi se i na izgradnji Sjeverne luke San Pelagio. Luka bi trebala imati od 250 do 300 novih vezova što značajno povećava kapacitete, ali i daje dodatnu mogućnost zapošljavanja. Osim toga, ulažu i u gradski bazen i obnovu bolnice kao i ugradnju najmodernijeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Nastavljaju ulagati u gospodarsku zonu Gripole Spine gdje se otvara i velik broj novih radnih mjesta. Grad Rovinj pomaže i najugroženijim pojedincima, obiteljima i kućanstvima koja su pogođena trenutnom krizom.

 

Zašto je Krk najbolji grad za život u Hrvatskoj?

Grad Krk treću godinu zaredom odnio je nagradu za najbolji mali grad u kategoriji kvalitete života, a zanimljiva je i činjenica da je ovaj grad bio finalist u trima kategorijama. Ono što posebno stanovnici Krka vole istaknuti jest to da je iseljavanje vrlo rijetko, a tek jedan stanovnik od njih tisuću seli u drugi grad ili državu. Nije ni čudo što je ovaj grad bio nominiran za najbolji u kategoriji gospodarstva jer bilježi više od 700 registriranih poduzetnika što je značajna brojka s obzirom na to grad broji 7000 stanovnika. Kao i prethodna dva grada ulaže u predškolske i školske ustanove, a grade se i nove prometnice. Roditelji dobivaju potporu za novorođenče, a grad je uključen i u financiranje troškova vrtića, nabavke školskih potrepština te stipendiranje najboljih učenika i studenata. Krk se izdvaja i po ekološkom modelu zbrinjavanja otpada.

 

Kada govorimo o gospodarstvu najbolji grad je Samobor, a u ovoj kategoriji su i Sveta Nedjelja te Hvar. Treća kategorija obrazovanja i demografije prvo je mjesto donijela Šibeniku, Labinu i Cresu dok je pobjednik EU fondova Grad Virovitica.

 

Moglo bi vas zanimati: VIKEND PREPORUKA: Ćićarija, netaknuta oaza u kojoj ćete pronaći mir

 

Tekst: Ana Carević

Fotografije: Pinterest, Canva