Sigurno se ponekad osjećate napuhnuto i umorno, nedostaje vam energije i imate stalne hormonske oscilacije? Ako imate neke od ovih simptoma, vaše je tijelo vjerojatno zasićeno toksinima. Biljni čajevi o kojima pišemo u nastavku trebali bi se naći u vašoj kućnoj apoteci

Vrijeme je za prirodni detoks, a kako biste u jesen zakoračili puni energije i elana, priuštite svom organizmu detoks konzumacijom zdravih čajeva od bilja koje vam je dostupno. Tu su za vas: kopriva, maslačak, čičak i korijandar. Koju god biljku odabrali  za svoj zdravi, topli napitak, ovi biljni čajevi će za vaš organizam donijeti same dobrobiti.

Čaj od maslačka

Maslačak je puno više od običnog poljskog cvijeta. U svrhu čišćenja organizma možete koristiti cvijet, listove i korijen maslačka. Ova biljka također podiže razinu enzima koji su zaslužni za detoks. Njegovi intenzivno žuti cvjetovi obiluju antioksidansima i flavonoidima koji djeluju kao čistači jetre, a usto regeneriraju vaše stanice.

Priprema čaja: cvjetove maslačka stavite u vodu, zakuhajte pa ostavite da vrije na laganoj vatri 15 minuta. Čaj možete pripremiti i od sušenih listova: u vruću vodu dodajte 1 žličicu lišća maslačka, poklopite i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Zatim procijedite i popijte.

 

Čaj od koprive

Kopriva se u srednjem vijeku koristila kao prirodni diuretik te za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima. Danas se primjenjuje kao pomoć kod urinarnih infekcija, povećane prostate, ozljeda ili istegnuća mišića i zglobova, uboda insekata te kožnih tegoba poput ekcema. Kopriva potiče ispiranje bubrega, kao i rad limfnog sustava, koji je izuzetno bitan za detoksikaciju. S obzirom na to da uklanja toksine iz organizma, odličan je tonik za vašu kožu. Budući da ima blago energizirajući učinak, čaj od koprive najbolje je piti ujutro za maksimum dobrobiti. Čaj od koprive nije namijenjen za trudnice.

Priprema čaja: za čaj birajte samo mlade listove bez cvjetova te ih osušite. Žličicu osušenih listova prelijte kipućom vodom, ostavite da odstoji poklopljeno pa popijte.

 

 

Čaj od korijena čička

Korijen čička stotinama godina koristio se kao čistač krvi, a usto je prava riznica nutrijenata. Spomenimo samo neke: folna kiselina, magnezij te vitamini C i E. Baš kao i kopriva, i čičak je izvrstan diuretik, koji preko urina izbacuje toksine iz vašeg organizma. Korijen čička sadrži i snažna protugljivična i antibakterijska svojstva. Osim što čisti krv, primjenjuje se i u liječenju akni jer potiče cirkulaciju i čisti epidermu od toksina. Ovaj korijen odlično regenerira i čisti jetru te stimulira njezin rad. Usto izvrsno potiče probavu te vas i na taj način oslobađa suvišnih toksina.

Priprema čaja: u 250 ml vode stavite 2 žlice sušenog korijena čička pa zakuhajte. Ostavite poklopljeno 5-10 minuta pa procijedite i popijte. Ovaj čaj možete piti 2-3 puta na dan, uvijek svježe pripremljen.

 

 

Čaj od korijandera

Ova biljka ima intenzivan okus, a poznata je po tome što čisti organizam od teških metala, poput žive, aluminija i kadmija. Korijander djeluje tako da na sebe veže toksine, oslobađa ih iz tkiva, a potom eliminira iz organizma. Ova biljka izvrsno čisti kožu i smanjuje oksidativni stres te ima antiseptička, protugljivična i antioksidativna svojstva. Vrlo je djelotvorna kod probavnih tegoba te potiče rad gušterače. Čaj nije namijenjen trudnicama.

Priprema čaja: metalni filtar za čaj napunite svježim ili sušenim lišćem korijandera pa stavite u šalicu. Prelijte kipućom vodom pa ostavite da odstoji 10-ak minuta.

 

Sada kada znate koji su biljni čajevi odlični pomagači u prirodnom detoksu, ne preostaje vam više ništa nego samo uživati u jednom od njih!

 

 

 

 

Možda bi vas moglo zanimati: Znate svoju krvnu grupu? Ovo su namirnice koje trebate za vitku liniju

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Unsplash