Čuvarkuća je vrlo otporna i “zahvalna” biljka koju je lako uzgojiti, a dokazano je da je prava čuvarica zdravlja jer sadrži obilje ljekovitih flavonoida i kiselina. Ova biljka je simbol dobre energije. Ako se želite zaštititi od loših namjera i otjerati negativnu energiju, dvije vaze čuvarkuće postavite ispred ulaznih vrata. Prema vjerovanju, upravo ova biljka, može zaštiti vaš dom i s razlogom nosi baš ovaj naziv.

Stavite po jednu vazu čuvarkuće sa svake strane ispred ulaznih vrata, lijevo i desno. Tako postavljene čuvaju vas od loših stvari i štite dom od zlih duhova i negativnig stvari. Čuvarkuća je višegodišnja biljka koja može da naraste i do 30 centimetara. Što se tiče njenog opstanka u prirodi, veoma dobro podnosi i niske i visoke temperature.

 

 

Osim toga, dobro su poznata i njena ljekovita svojstva, stoga, nije na odmet da se nađe u svakom domu. Ova biljka je odličan pomagač kod upale uha. Nekoliko kapi čuvarkuće nakapajte u ušnu školjku i bol će vrlo brzo nestati. Odlična je i kao lijek za želudac.

Kod kuće si sami možete napraviti napitak od čuvarkuće. U kilogram meda dodajte 41 list čuvarkuće. Nakon što odstoji 20 dana, prije doručka uzmite jednu žlicu ove mješavine.

 

 

Ova biljka je svoju primjenu pronašla u narodnoj medicini, a moderna istraživanja su usmjerena na polisaharide iz soka čuvarkuće, jer se njima pripisuje djelovanje na imunološki sistem, kao i liječenje kancerogenih oboljenja.

Čuvarkuća ima slično djelovanje poput aloe vere, koja je poznata u liječenju različitih kožnih tegoba. Više o njenim benefitima pročitajte ovdje.

 

 

 

 

Moglo bi vas zanimati: Očistite krv uz napitke od mrkve, cikle ili češnjaka

 

 

 

Tekst: V.P.

Foto: Unsplash, Canva