Iznenađujuće dobar u svako doba godine – veličanstven čaj!

Kad malo razmislite, teško da postoji neka nelagoda ili tegoba, koju šalica toplog čaja (s medom) ne može barem malo popraviti. Od malenih nogu, znamo da ćemo šalicom čaja dobiti dozu utjehe i ugode. Kamilica, menta, šipak… Biljni su to napitci koji nose jednu emotivnu komponentu povrh svega dobrog što nam čine dok pijuckamo topli napitak i umačemo kekse u njega. No, čaj je puno, puno više od toga.

Danas nam znanstvenici nižu dokaze o blagotvornosti toplih napitaka vrste Camelia Sinensis, njihovoj dobrobiti na naš cijeli organizam. S obzirom na paletu koja nam se nudi u dućanima, na nama je da se bacimo na istraživanje. Kako to sve čajevi mogu pomoći tijelu da ono još bolje radi? Bitno je napomenuti da neke vrste sadrže više kofeina, pa nisu preporučljivi za konzumiranje ukoliko ne podnosite dobro kofein ili prije spavanja. Veće količine čaja mogu smanjiti apsorpciju željeza, pa pripazite na unos željeza. Dnevno je dovoljno 3 do 6 šalica da bi ostali hidratizirani najboljim od onoga što priroda može dati kako bi imali zdraviji um, srce i tijelo.

Izvolite veličanstvenih 7!

ZELENI ČAJ

Prirodni napitak bogat antioksidansima, zeleni čaj, nam daje i drugačiju vrstu kofeinskog stimulatora zahvaljujući aminokiselinama L-teanin. Kombinacija aminokiselina i kofeina pojačava fokus i koncentraciju. Najpoznatiji su zeleni čajevi koji stižu iz Kine i Japana, razlikuju se po metodama pripreme, a samim time i okusu. Pomaže kod srčanih oboljenja, kod komplikacija povezanih s dijabetesom, u borbi s kancerogenim stanicama, a na dan ga možete popiti i više od jedne šalice!

CRNI ČAJ

Razlika između zelenog i crnog čaja jest u njihovoj pripremi. Dok se kod zelenog mora spriječiti fermentacija, kod crnog je ona obavezna. Upravo je fermentacija zaslužna za činjenicu da crni čaj sadrži više kofeina od zelenog. Stoga je odlična (i puno zdravija!) zamjena za pijenje kave. Kao i kod zelenog čaja, crni čaj je prepun antioksidansima i općenito je njegova lista dobrobiti za organizam podugačka. Najzdraviji je kada se konzumira sam, bez dodataka poput mlijeka ili šećera.

OOLONG

Negdje između zelenog i crnog čaja, kada je u pitanju kofein, Oolong (crveni čaj) dolazi od iste biljke – Camelia Sinensis. On pomaže u održavanju higijene usne šupljine (bez šećera, jasno), normalnom radu srca i sprječavanju srčanih oboljenja, kod kožnih bolesti, otklanja umor… Ipak, najpoznatiji je po asistenciji kod ubrzavanja metabolizma i gubitka težine.

BIJELI ČAJ

Eliksir dugovječnosti i ljepote ne sadrži toliko kofeina kao zeleni ili crni čaj, ali je bogatiji antioksidansima. Dobar je u održavanju higijene usne šupljine, usporava procese stvaranja masnih stanica, a najveća snaga leži u sprječavanju raznih bolesti, jer je bijeli čaj i prirodni antibiotik.

MATCHA

Kralj antioksidansa, Matcha čaj također je prepun L-teanin aminokiselina, čak i više od zelenog čaja, pa pogoduje situacijama kad nam je potrebna jasnoća uma, koncentracija, opuštanje uma i smirenost. Ne preporuča se piti na prazan želudac ili prije jela, zbog jačine svojih sastojaka. Najbolje ga je konzumirati prije tjelovježbe (može povećati fizičku izdržljivost), za popodnevno dizanje energije (nešto kao prirodno energetsko piće) i prije posla (pojačava koncentraciju). Odličan je saveznik u mršavljenju, podiže raspoloženje, pun je antioksidansa, bogat vlaknima… Trebamo li još nabrajati?

ROOIBOS

‘Afrički crveni čaj’ dolazi od biljke Aspalathus linearis, a kako ne sadrži kofein dobrodošao je i u večernjim satima. Prepun je mineralnim željezom, kalcijem, kalijem, bakrom, cinkom, magnezijem. Osim toga, posjeduje jaka antimutagena svojstva (sprječava oštećenja DNA stanica). Pomaže kod regulacije šećera u krvi i kod apsorpcije glukoze u mišiće, a u njemu mogu uživati i trudnice, dojilje i djeca. U Africi se majke kunu u njegovu čudotvornost, jer pomaže kod kolika, grčeva, nervoza i kožnih osipa.

ECHINACEA

Čaj još jedne biljke koja dolazi iz Afrike, biljke Echinacea, spada u one koji se koriste kao pomoć u prevenciji i liječenju upale dišnih puteva. Kao i ostali čajevi, posjeduje jaka antioksidativna svojstva, jača imunitet, pomaže kod kožnih oboljenja, a najčešće se koristi u borbi protiv prehlada i gripe. Ukoliko se pije kao prevencija (u doba zaraza), smanjuje rizik od obolijevanja, a ako se pije kao pomoć u liječenju onda smanjuje trajanje bolesti. Najefektivnija je ipak ukoliko se pije preventivno, kada smo zdravi!

Potražite i recept za fine slatke keksiće bez šećera koji će savršeno odgovarati uz svaki od ovih čajeva!

Autor: Ida Kralj

Foto: Unsplash