Novi gastro trendovi na naš meni dovode brojne nove namirnice, ali i motiviraju da mijenjamo dosadašnje prehrambene navike. Na nedoumicu koje su namirnice uistinu zdrave za naš organizam te se nalaze na listi favorita brojnih nutricionista, odlučili smo saznati za vas. Koje su to super namirnice koje trebamo konzumirati za jačanje imuniteta i cijelokupnog zdravlja saznajte u nastavku. 

Borovnice

Ono što ovo voće čini poželjnim dijelom svake kuhinje upravo su antioksidansi koje sadrži.
Oni pripomažu zaštiti sve procese koji se odvijaju u tijelu, a važni su i za zdravlje kardiovaskularnog sustava te oporavak od tjelovježbe.

 

Grah

Odličan je izvor biljnih bjelančevina, bogat vlaknima, a uz to pomaže u nesmetanom odvijanju procesa u probavnom traku. Bogat je željezom, magnezijem, kalijem i cinkom.

 

Češnjak

Ima ljekovita svojstva i izvrstan je za borbu protiv virusa te loših bakterija. Uz to sadrži visoku razinu vitamina, a najbolji način za konzumaciju jeste kada je svjež, zgnječen i kada nije previše skuhan.

 

 

Limun

Sadrži cijeli niz zdravih vitamina i minerala koji su pogodni za zdravlje probavnog i imunološkog sistema, sadrži vitamin C te pripomaže prilikom upala. Voda s limunom značajno će poboljšati probavu.

 

 

Chia sjemenke

Izvor su vlakana, bogate kalcijem i magnezijem, a sadrže i omega-3 kiseline te antioksidante.

Kvinoja 

Sadrži savršen omjer esencijalnih aminokiselina te je visok izvor prirodnih proteina, ne sadrži gluten, no, sadrži hranjive tvari poput magnezija, vlakana i vitamina B.

 

 

Možda bi vas moglo zanimati: Znate svoju krvnu grupu? Ovo su namirnice koje trebate za vitku liniju

 

 

 

Tekst: V.P.

Foto: Unsplash, Canva