Hvata vas umor nakon što pojedete ručak? Niste jedini, ovaj problem muči mnoge. Otkrijte koje je namirnice najbolje jesti za ručak, a što biste trebali izbjegavati.

Ručak je najbolje jesti oko 12 ili 13 sati. Ako ga prolongirate za kasnije popodne, vjerojatno ćete postati jako gladni i zbog toga imati veću želju za hranu punom šećera i masnoća, poput pržene hrane, slatkiša i kolača. Idealan ručak treba sadržavati jednak udio minerala, vitamina, zdrave masnoće, ugljikohidrata i bjelančevina. Masnoće i ugljikohidrati daju nam energiju, dok su bjelančevine ključne za pravilno funkcioniranje našeg tijela.

 

 

Slijedeće tri namirnice najgori su izbor za ručak jer uzrokuju pad energije, odnosno uspavljuju vas i umanjiti će vašu produktivnost.

Kravlje mlijeko

Iako kravlje mlijeko može biti dio uravnotežene prehrane, može imati negativan učinak na razinu energije u tijelu. Kravlje mlijeko teže se probavlja, zbog čega je u probavnom procesu potrebna pomoć veće količine krvi koja ode u crijeva, a ostatak tijela mora funkcionirati sa smanjenim protokom krvi.

 

 

Prženi krumpirići

Pomfrit se prži u puno ulja i riječ je o jednostavnim ugljikohidratima koje uvijek treba izbjegavati jer nakon što naglo povise razinu šećera u krvi, isto je tako naglo i spuste. Pojedete li pomfit za ručak, vrlo ćete vjerojatno osjetiti nagli pad energije i pospanost.

 

 

Maslac od kikirikija

Nakon što pojedete sendvič s maslacem, vrlo će vas vjerojatno uhvatiti pospanost. Krivac je za pospanost aminokiselina triptofan koju sadrži taj zasitni namaz. No maslac od kikirikija ne morate izbjegavati u potpunosti, samo ga kombinirajte sa “superhranom” koja nam daje energiju, poput žitarica i chia sjemenki.

 

 

Što onda pojesti za ručak?

Za ručak si napravite zdravu varijantu sendviča (s piletinom, jajima, tunom, sirom ili pečenom govedinom) ili tjestenina od cjelovitog zrnja. Probajte napraviti neku salatu ili pojedite juhu. Riba poput skuše, lososa i sardine uvijek je dobra opcija, a nećete požaliti ako odlučite pojesti kus-kus ili neke grahorice koje možete pripremiti na bezbroj načina.

 

 

 

 

Moglo bi vas zanimati: Šećerni detoks: Korisni savjeti za jednostavno čišćenje organizma

 

 

Tekst: V.P.

Foto: Unsplash