Možda se čišćenje šipak čini kao prevelika gnjavaža, ali malo truda će se zasigurno isplatiti. Postoje brojni razlozi zbog kojih bi ove jeseni trebali konzumirati ovo ukusno voće. Ne samo što je riječ o najstarijoj namirnici na svijetu, već se radi i o „najljekovitijem“ voću koje poznajemo. Ako vas to još uvijek nije uvjerilo, svakako nastavite čitati o benefitima šipka.

Šipak postoji preko 8.000 godina

Šipak (ili nar) prvi put je prepoznat kao voće i jestiva namirnica 6000 godine prije nove ere i vjeruje se da je prva prepoznata namirnica. Ovaj drevni poljoprivredni proizvod dio je grčke umetnosti i mitologije, a Mezopotamci su vjerovali kako je njegovo stablo zapravo sveto stablo. U Japanu se vjerovalo kako upravo ovaj plod tjera zle duhove, a prema islamskoj legendi svaki šipak sadrži zrno koje se spustilo iz raja.

Vjeruje se da je kraljica Izabela I nakon što je 1492. osvojila Granadu, stajala sa šipkom u ruci i objavila: “Baš kao šipak, osvojit ću Andaluziju zrno po zrno”. Ali ona nije bila jedina koja se koristila njegovim moćim, jer je kralj Henrik IV, koji je Francuskoj vratio blagostanje i mir, koristio nar kao svoj heraldski bedž.

Ovo je“najljekovitije” voće na svijetu!

Postoji razlog zašto je šipak bio toliko tražen u prošlosti. Opisan je kao “najljekovitije” voće na svetu, a njegove male, ali moćne kuglice pune su antioksidansa. Ova voćka ublažava upalne procese i zadebljanje arterija. Drugim riječima, pomaže vašem srcu da ostane zdravo, a pojavljuju se i dokazi kako može pomoći i u borbi protiv raka.

 

Iako je potrebno još istraživanja, zasad se čini da smanjuje protok krvi prema tumorima, što zabranjuje prolaz nutrijentima u ćelije raka. Također, istražuje se i mogućnost da šipak spriječava rast prostate, kao i raka pluća, dojke i debelog crijeva.

 

Šipak sadrži tajnu mladolikog izgleda vaše kože

On sadrži elaginsku kiselinu, odnosno antioksidans koji stimulira proizvodnju kolagena. Ukratko, više kolagena znači manje bora na vašoj koži.

 

I za kraj, saznajte kako možete najbrže očistiti šipak!

 

 

 

 

 

Moglo bi vas zanimati: Radite od kuće? Ovo su top savjeti za bolju produktivnost!

 

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Unsplash, Pixabay, Canva