Kolesterol predstavlja jedan od oblika lipida (masti). Postoje dvije vrste kolesterola: LDL “loš” i HDL “dobar” kolesterol. Kada je nivo LDL kolesterola visok, on se počinje vezati za površinu krvnih žila, ubrzava aterosklerozu i smanjuje elastičnost arterija. Zbog suženja arterija može doći do moždanog udara. U nastavku pročitajte kako prehranom možete smanjiti povišeni kolesterol.

Iako faktori kao što su genetika, neaktivnost, dijabetes i stres mogu utjecati na nivo kolesterola, loša prehrana je vodeći uzrok visokih koncentracija kolesterola.

Nažalost, standardna prehrana ljudi danas je nezdrava, što u najvećoj mjeri podiže loš kolesterol i smanjuje HDL (dobar kolesterol) – suprotno onome što želimo. Pored nepravilne prehrane ne smijemo zanemariti i tjelesnu neaktivnost koja također može biti jedan od uzročnika ovog problema.

Hrana koju biste trebali izbjegavati

Najbitnija stavka kod smanjena faktora rizika od srčanih bolesti uključuje i snižavanje koncentracije kolesterola u našem tijelu. Hrana bogata kolesterolom uključuje: šećer, prerađena biljna ulja, previše unosa alkohola i kofeina, pasterizirani mliječni proizvodi.

Hrana koju biste trebali konzumirati

Povrće

Nema sumnje u to da je, hranljivo povrće jedno od najjačih antioksidativnih namirnica. Sadrže visoke koncentracije fitokemikalija koji se bore protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, usporavaju proces starenja i održavaju arterije fleksibilnim i zdravim.


Zeleno povrće, poput špinata i kelja, sadrže malo kalorija, ali nude zaštitu od srčanog udara, pomažući zidovima arterije da se obrane od “nagrizanja” kolesterola. Dok je skoro svaki tip povrća dobar izbor, repa, luk, kupus, brokule i artičoke – su posebno korisne za povećanje unosa vlakana i zaštitu srca.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi svih vrsta čine izvor zdravih polunezasićenih i mononenasićenih masti. Oni također osiguravaju pristojnu količinu vlakana. Određeni orašasti plodovi, uključujući bademe, posebno su bogati antioksidativnim flavonoidima, jedinjenja na bazi biljke koji poboljšavaju zdravlje arterija i smanjuju pojavu ateroskleroze.

 

Studije pokazuju da orašasti plodovi imaju „loš“ efekt na LDL kolesterola, naročito kod osoba s visokim kolesterolom i dijabetesom. Oni mogu pomoći u sprečavanju formiranja oštećenja unutar zidova arterije i zaštite od opasnih količina kolesterola, a predstavljaju i značajnu kariku u borbi protiv debljine.

Chia i sjeme lana

Lan je izuzetnoa koristan, danas ga poznajemo kao najbogatiji izvor biljnih omega-3 masnih kiselina, poznatih kao alfa-linolenska kiselina (ALA). Oni se također rangiraju kao broj jedan u balansiranju hormona.

I chia i lan su izuzetno bogate vlaknima, koji sudjeluju u detoksikaciji i čišćenju organizma i mogu pomoći prilikom gubitka težine.

 

One indirektno prisiljavaju tijelo da koristi višak kolesterola u krvi i smanjuje kolesterol u cjelini. Sjeme lana možete dodati u ječmenu kašu ili razmutiti žlicu lana s jogurtom i to popiti.

Maslinovo ulje

Prednosti maslinovog ulja jesu postojanje antiinflamatornog sastojka koji je pun zdravih mononenasićenih masnih kiselina zdravih za srce koje smanjuju LDL kolesterol. Najbolje je koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje za pripremanje domaće salate.

 

kolesterol-1-slowage365

Losos

Jedan od najboljih izvora omega-3 masti, ishrana lososom je također važna jer smanjuje rizik od srčanih oboljenja, kognitivnih poremećaja, depresije i mnogih drugih stanja. Ostali izvori omega-3 masnih kiselina su masne ribe poput sardina, skuša i haringa. Sve to može pomoći u podizanju dobrog kolesterola, dok istovremeno održava liniju i bolju funkciju mozga.

kolesterol-2-slowage365

Zeleni čaj

Zeleni čaj se smatra za broj jedan napitak protiv starenja. Ne samo da je bogat izvor antioksidanata koji se bore protiv raka, već i čuva zdravlje srca jer sprečava rast nivoa LDL kolesterola. Epidemiološke studije ukazuju da pijenje zelenog čaja može pomoći u smanjenju ateroskleroze i rizika od srčanih oboljenja, smanjenju krvnog pritiska, smanjenju zapaljenja u artritisima, ali i poboljšanju gustine kostiju i funkcije mozga.

 

kolesterol-3-slowage365

Grah i mahunarke

Grah je poznat po bogatom sastavu vlakana, što usporava brzinu i količinu apsorpcije kolesterola. Oni također sadrže antioksidante i određene korisne minerale u tragovima koji sudjeluju u održavanju zdrave cirkulacije.

 

kolesterol-4-slowage365

 

Kurkuma

Kralj svih začina kada je u pitanju borba protiv različitih upala. Prednosti kurkume uključuju spuštanje kolesterola, borbu protiv virusa, ubijanje slobodnih radikala, povećanje imunološkog zdravlja, balansiranje hormona i još mnogo toga.

 

Kurkuma sadrži aktivni sastojak kurkumin, koji je proučavan u pogledu zaštite od brojnih inflamatornih bolesti, uključujući bolesti srca, karcinoma, artritisa i još mnogo toga.

Nadamo se da smo vam pomogli u vašoj borbi protiv kolesterola i potakli da se hranite zdravije.

 

 

 

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Unsplash