Lavanda smanjuje anksioznost, ruža potiče na opuštenost i ugodu, a pelargonija je cvijet koji ima nježan miris i djeluje na smirenost. Ovo su samo neke od kućnih biljaka koje djeluju pozitivno na naš um, a zaslužne su i za dobro raspoloženje. Osim što biljke imaju pozitivan učinak na naše raspoloženje, smanjuju stres i potiču nas na kreativnost one pružaju i brojne druge koristi.

Zašto biste trebali već danas udomiti biljku?

Prostorije u kojima se nalaze biljke i slike dokazane su kao mjesta u kojima produktivnost i kreativnost posebno dolazi do izražaja. Zelenilo u vidokrugu potiče inspiraciju kao i razmišljanje izvan okvira, a važno je naglasiti da za ovaj proces nije potrebno ispuniti cijelu prostoriju biljkama već je njih par sasvim dovoljno. Kada je produktivnost na visokoj razini bolje se upijaju nove informacije i uči uz miris biljke jer naša memorija djeluje na principu da u isto vrijeme povezuje više čimbenika koji se pohranjuju i povezuju.

Biljke sa sobom donose i dozu odgovornosti. O njima se treba brinuti i zalijevati ih, a one utječu na suosjećanje i empatiju. Posljedica toga su i bolji odnosi s ljudima, a većina vlasnika biljaka dok ih zalijeva tepa im dok istraživanja pokazuju da tepanje i briga o biljkama utječe na čovjeka i poboljšanje međuljudskih odnosa i suosjećanja. Poznato je da biljke pročišćavaju zrak i donose ravnotežu. Posebno su poželjne u kućanstvima u kojima se nalaze i kućni ljubimci. Fikus i kaučuk biljke su koje posebno upijaju gljivice, bakterije, alergene te prašinu.

Osim što interijer ljepše izgleda bolja je i akustika samoga ambijenta, a veće biljke mogu značajno umanjiti buku i jeku. Prije odabira biljaka, osim na njihov izgled, potrebno je obratiti pažnju jer neke biljke mogu biti i otrovne.

Koje biljke odabrati?

Zeleni ljiljan najbolji je prijatelj u kućanstvima čiji članovi pate od alergije na prašinu, a on je taj koji je sposoban odstraniti i do 90 posto toksina iz interijera. Aloa veru NASA je dodala na listu najboljih biljaka za pročišćavanje zraka dok je Bostonska paprat zauzela jedno od mjesta najkorisnijih biljaka u pogledu uklanjanja formaldehida. Još jedna biljka koja će utjecati na kvalitetniji zrak svakako je Mirni ljiljan koji može osvježiti postojeći ambijent i do 60 posto. Aglaonema, biljka čije je prirodno stanište u tropskim i suptropskim dijelovima Azije, a to jest i razlog zašto se temperatura u kojoj se ne nalazi ne bi trebala spuštati ispod 15 stupnjeva. Ljeti se može zalijevati obilnije dok zimi za time nema potrebe i zalijevanje treba biti oskudno. Njezina posebnost jest u tome što eliminira toksine iz interijera. I za kraj, Damska palma koja se prilagođava raznim okruženjima i klimama. Presađuje se isključivo u proljeće, a jedna je i od najboljih pročišćivača koji poboljšava kvalitetu zraka i eliminira toksine. Ono na što bi trebalo obratiti pozornost jest da Damska palma želi kvalitetnu vodu pa bi ju najbolje bilo zalijevati filtriranom vodom.

 

Moglo bi vas zanimati: Tree Elements: oaza u koju jedva čekamo zaviriti

Tekst: Ana Carević

Fotografije: Pinterest