Masaža čašama ili cupping terapija popularna je diljem svijeta jer pruža brojne blagodati. Njezini korijeni sežu iz Kine i Egipta, a stari Egipćani su još na papirusu pisali o masaži čašama i njezinoj pomoći pri izbacivanju štetnih tvari iz tijela. U samim počecima naši predci koristili su se životinjskim rogovima iza čega su počeli izrađivati čaše posebnog oblika od keramike, bambusa, stakla ili metala dok se terapeuti danas koriste čašama od stakla, silikona ili onima s pumpicama.

Rozaceja: Kako ju pravilno tretirati i smanjiti crvenilo kože?

 

Kako izgleda tretman masaže čašama?

Za početak se tijelo obično zagrijava klasičnom masažom od otprilike 15 minuta iza čega slijedi postavljanje čaša na ključne točke. Čaše na tijelu stoje od 5 do 30 minuta što ovisi o vrsti čaša, stupnju boli i simptomima. Ono što je karakteristično za ovaj tretman jest stvaranje vakuuma. Proces je drugačiji kod tretmana sa staklenim i silikonskim čašama. Iz staklenih čaša zrak se izvlači zagrijavanjem pri čemu terapeut pali vatu koja se nalazi u čaši i prethodno je natopljena u alkoholu.

Zagrijavanje nije slučaj sa silikonskim čašama i čašama s pumpicama već se vakuum stvara njihovim pritiskanjem na kožu. Moguće ih je micati i na taj način masirati tijelo sve dok vakuum ne popusti. Nakon tretmana javlja se osjećaj lakoće pri čemu se je prisutno i olakšanje od tjelesne boli koja je tretirana uz što je i um bistriji. Trag koji će za sobom ostaviti ovaj tretman jesu bezbolni crveni krugovi koji podsjećaju na masnice. Oni su pokazatelj aktivacije tijela, deblokade cirkulacije i eliminacije toksina unutar tijela. Tamnije fleke pokazatelj su veće blokade unutar tijela, a s vremenom i redovnim tretmanima postaju sve svjetlije. Potrebno je paziti na dijelove tijela gdje se nalaze fleke i tretirati ih toplom vodom, a one će se povući najkasnije sedam dana nakon tretmana.

 

 

Čemu doprinosi i kome (ni)je namijenjena cupping terapija?

Cupping terapija ima širok spektar primjene. Pomaže kod bolova u leđima i mišićima, sportskih ozljeda, loše cirkulacije, proširenih vena, detoksikacije organizma, glavobolje i migrene, išijasa, borbe s celulitom te napetosti, anksioznosti, tjeskobe i kroničnog umora dok se trudnicama ne preporučuje ovaj tretman. Iako, pokazalo se da žene iza poroda najviše vole cupping terapiju koja kožu vrlo brzo vraća u prvobitno stanje. Razlog je to i zašto ga žene ga najčešće kombiniraju s anticelulitnim masažama.

 

Moglo bi vas zanimati: Celulit naš svagdašnji: sve što trebate znati o celulitu i savjeti kako ga se riješiti

 

Tekst: Ana Carević

Fotografije: Pinterest