Ukoliko ste ljubitelj(ica) sauna, možda ste već čuli za Aufguss. Ako niste, onda je sad pravo vrijeme da otkrijete ritual koji posjetu sauni čini još zabavnijom, ali i učinkovitijom

Talijani će reći ‘gettata di vapore’, Britanci ‘steam blow’, a svi ostali ovaj će ritual prepoznati pod nazivom ‘Aufguss’. Aufguss dolazi od germanske riječi za infuziju, a označava ritual u sauni kojim ‘Aufguss majstor’ djeluje na gotovo sva osjetila. Osim što ćete uživati u toplini koja se specijalnim vrtloženjem zraka dodatno potencira, tijekom Aufgussa bit će zaokupljena i vaša osjetila vida, sluha i njuha.

Aufguss ritual započinje kad ‘Aufguss majstor’ na vruće kamenje finske saune postavlja snježne kugle natopljene esencijalnim uljima. Snježne kugle isparavaju zajedno s esencijalnim uljima, a ‘majstor’ uz opuštajuću glazbu izvodi ritmičke pokrete ručnikom, vrtloži mirisni zrak i paru, te ih usmjerava na korisnike saune. Temperatura zraka u sauni je vrlo visoka, oko 120°C, a ritual traje 15-ak minuta. Sam ritual nerijetko uključuje i korištenje pilinga ili maski, poput onih od meda.

aufguss

Benefite saune već su odavno prepoznali Skandinavci, svoje korijenje sauna vuče iz Finske no danas je popularna po cijelom svijetu. Smatra se kako je ovaj ritual nastao iz potrebe da se svakih sat vremena sauna ‘prozrači’ što se radi otvaranjem vrata. Kako bi se čim prije ponovno uspostavila željena temperatura i vlažnost, vruće kamenje prelijeva se vodom što stvara paru. Primijenivši isti postupak sa snježnim kuglama i esencijalnim uljima, uz dodatak glazbe i ‘majstora’, nastao je Aufguss ritual.

Prije odlaska u saunu naučite i saunski bonton!

Sauna je postala doživljaj koja ne uključuje sjedenje i znojenje, već pravi spektakl. Različite su i verzije Aufgussa. U klasičnom se najveća pažnja posvećuje opuštanju i zdravstvenim benefitima, ‘Aufguss show’ je čisti spektakl s glazbom i koreografijom ‘majstora’, dok je standardna verzija nešto između prve dvije varijante. Ritual završava kupanjem u hladnoj vodi. Svaki ‘majstor’ ima svoj stil, a danas se održavaju i međunarodna natjecanja na kojima se između ostalog ocjenjuje i izvođenje zadanih pokreta, kao što su ‘helicopter’ ili ‘wood cutter’, a od kojih se sastoje koreografije ‘majstora’.

U Hrvatskoj je moguće Aufguss ritual iskušati u Falkensteiner Hotel Spa Iadera u Petrčanima kraj Zadra. Osobno sam isprobala ovaj ritual u dva Falkensteiner hotela – Schlosshotelu u Veldenu i u Iaderi kraj Zadra. I bez imalo lokalpatirotizma mogu napisati kako je onaj zadarski bio puno dojmljiviji. Ovisilo je to o samom ‘majstoru’, ali i o činjenici da je kupanje u hladnom Jadranskom moru, tek nekoliko metara udaljenom od finske saune, nakon Aufguss rituala sam po sebi – doživljaj za pamćenje.

Autor: Lucija Biondić

Foto: Unsplash