Otečene noge uobičajena su pojava, posebno ako se bavite poslom na kojem dugo stojite. Nekad je uzrok duga šetnja, a ponekad cijeli dan proveden na nogama i vaše noge mijenjaju svoj izgled. Osjećaj natečenih nogu izrazito je neugodan, a ponekad će vas spriječiti u tome da se slobodno krećete. Srećom, postoji nekoliko metoda za ublažavanje, pa čak i sprječavanje tog osjećaja.

Hodanje, stajanje, a ponekad čak i sjedenje, mogu uzrokovati oticanje nogu pa čak i stopala. To su uzroci koji se javljaju kod većine ljudi i ne predstavljaju rizik za zdravlje, ali poželjno je izbjegavati dugotrajno sjedenje, stajanje i sjedenje s prekriženim nogama jer može dovesti do proširenih vena i problema s kapilarima. Isto tako, pretjerano trčanje može imati negativan utjecaj na zdravlje vaših ligamenata i zglobova. U nastavku vam donosimo najefikasnije ideje koje vam mogu pomoći.

 

Dignite noge ležite i sjedite

Podignite noge na stolicu kako biste smanjili osjećaj natečenih nogu. Uz to, pomoći će vam razne joga pozicije, na primjer ležanje na podu s nogama u zraku ili nogama pritisnutima uza zid. Ako nemate mogućnost za trening ili šetnju, u ovoj pozi vaše tijelo će ovom pozom zauzeti položaj suprotan onom u kojem se nalazi dok sjedite za radnim stolom. Tako ćete ublažiti napetost kičme, smanjit će se težina nogu i cirkulacija će se poboljšati.

 

Krećite se što više možete

Sjedenje i dugo stajanje na jednom mjestu može pojačati osjećaj natečenih i umornih nogu. Baš zato je dobro da promijenite položaj vaših koljena s vremena na vrijeme, savijete ih, a zatim ispružite cijelom dužinom. Također, bilo bi dobro da se više krećete jer uz povećano kretanje dolazi i gubitak kilograma. A kao što znamo, to će zasigurno smanjiti osjećaj natečenih nogu i poboljšati vaše sveukupno zdravlje.

Dodajte magnezij u svakodnevnu prehranu

Probajte dodati 200 do 400 mg magnezija u dnevnu prehranu. To bi vam moglo pomoći da smanjite osjećaj oticanja nogu. Prije nego što dodate  suplement svojoj prehrani, savjetujte se s vašim liječnikom ili ljekarnikom.

 

Dodatni savjeti za oticanje nogu

  • Unesite i druge promjene u svoj svakodnevni život kako biste smanjili osjećaj oticanja. Ovo su neke od njih:
  • Kratka šetnja svakih sat vremena
  • Pijte dnevno 10 čaša vode (ako ne pijete vodu, mogući su grčevi i natečene noge)
  • Ograničite unos soli i ugljikohidrata
  • Dok spavate, držite noge na povišenom
  • Isprobajte eterična ulja poput lavande, eukaliptusa ili kamilice

Moglo bi vas zanimati: Staračke pjege – kako ih se riješiti prirodnim putem

 

Tekst: V.P.

Foto: Pinterest, Canva