Službeno najdepresivniji dan u godini, treći ponedjeljak u siječnju, udara nas tamo gdje smo najslabiji – na loše financije i odluke koje nismo realizirali. Srećom, postoji način kako se možete oraspoložiti.

Danas je najdepresivniji dan u godini. “Blue Monday”, odnosno “tužni ponedjeljak” kako ga je opisao prije 13 godina psiholog Cliff Arnall. On je treći ponedjeljak u siječnju definirao kao tužan i depresivan za većinu osoba.

Blue Monday se upravo zato gleda kroz negativnu prizmu, a sam autor ovoga pojma je rekao da mu je žao zbog toga. Naime, Cliff Arnall je izjavio da njemu namjera nije bila da se na taj pojam gleda kao nešto loše, već kako bi onda siječanj iskoristili za novi početak, ali i odmor s ciljem izbjegavanja ovoga tužnog dana.

Povratak u kolotečinu koja se nije promijenila, kao i dugo razdoblje koje treba proći prije dolaska ljeta, sunca i boljeg raspoloženja još su jedni od razloga lošeg raspoloženja.

Kako ovaj najdepresivniji dan utječe na naše ponašanje?

Svi si postavljamo isto pitanje –  pa kako se onda boriti protiv najdepresivnijeg dana? Kako ga ublažiti? Stručnjaci smatraju kako je najbolje koncentrirati se na one stvari koje se mogu promijeniti, poput odricanja od alkohola, nezdrave hrane ili pak izbjegavanja toksičnih osoba u našoj blizini, te se nastojati okružiti ljudima s kojima smo bliski.

 

Pomažu i tjelovježba, šetnja, odlazak u prirodu, opuštanje uz omiljenu knjigu, film, seriju ili okupiranje misli nekom drugom aktivnosti koja nas ispunjava i veseli.

 

 

Tri tehnike kojima se može podići raspoloženje na ovaj sumoran dan su: pomaganje nekome u nevolji, dobivanje nenadanoga komplimenta i slušanje zvukova mora, otkrilo je bjedno istraživanje.

Tmurne misli nikome nisu nepoznanica, no najgore što čovjek može napraviti je prepustiti im se.

 

 

 

Moglo bi vas zanimati: Presjekla vas je snažna bol u zubima? Ovo je razlog…

 

 

 

 

Tekst: V.P.

Foto: Pexels