Jeste li ikada razmišljali koliko plastike završi u prirodi zbog – četkica za zube?

Odaberete li ekološke četkice za zube učinit ćete puno za okoliš. Dobro je poznato kako je preporuka stomatologa četkice za zube mijenjati svaka tri mjeseca. Naime, u tri se mjeseca četkica ‘istroši’, a bakterije namnože. Ukoliko ste u tri mjeseca bili bolesni, prehlađeni , imali virozu ili temperaturu, učestalost promjene četkice za zube još je veća. A svaka bačena četkica za zube, čiji se broj mjeri u milijardama, završi na otpadu. Drška tradicionalnih četkica za zube uglavnom je plastična, što je u današnje vrijeme mnogima neprihvatljivo. Pa koja je onda alternativa?

Rješenje dolazi u obliku četkica za zube čija je drška izrađena od bambusa. Bambus je najbrže rastuća biljka na planeti, 100% je prirodan i biorazgradiv, te ima prirodnu antibakterijsku zaštitu. Danas se smatra eko materijalom, jer za njegov uzgoj ne trebaju umjetna gnojiva. Dakle, drška ekološke četkice za zube izrađene od ove biljke u potpunosti je biorazgradiva. Biorazgradiva su i vlakna od najlona iste četkice, no njima će ipak trebati nešto više vremena.

Kod ovih, ekoloških četkica za zube, vlakna od najlona ne sadrže BPA (bisfenol A). BPA je spoj koji može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, ponajprije u endokrinom sustavu stvarajući hormonalni disbalans. Istraživanja su ga povezala i s neurološkim komplikacijama, pretilošću, neuroblastomom, raznim karcinomima…

Dakle, osim što četkicu za zube od bambusa možete kompostirati (kao i pakiranje koje je kod ovakvih četkica uvijek od recikliranih materijala), pa čak i bez imalo grižnje savjeti spaliti, primjerice u kaminu, ona će biti i mnogo ‘zdraviji’ izbor. Baš kao i kod tradicionalnih plastičnih četkica, preporuka je i ekološku četkicu zamijeniti svaka tri mjeseca. I dok prije nekoliko godina nije bilo jednostavno nabaviti četkicu za zube od bambusa, danas su one lako dostupne. Pronaći ćete ih u drogerijama, eco-friendly trgovinama, web shopovima, a cijena im se kreće između 20 i 40 kuna.

Pročitajte i kako možete izbrisati tragove vremena na zubima i zubnom mesu! 

Autor: L.B.

Foto: Unsplash