Osjetljive i zavodljive, usne su tako nepravedno zanemarene

Podatak da je kozmetička industrija tek nedavno lansirala maske za usne dovoljno govori o činjenici koliko i profesionalci pomalo ‘zanemaruju’ taj važan adut naše zavodljivosti. Jer nakon što smo godinama uživali u bogatim blagodatima maski za lice, kosu i tijelo, vrijeme je da se pobrinemo za najosjetljiviji dio našeg tijela. Možda niste znali ali usne su naš jedini organ koji nema vlastiti obrambeni sloj, a možete samo zamisliti pod kakvim su ‘udarima’ sunca, vjetra, hladnoće… Nepravedno, ali usne nemaju niti žlijezde lojnice koje su pak zadužene za izlučivanje esencijalnih masti, odnosno za proizvodnju zaštitnog sloja koji pomaže koži pri regulaciji vlage. Uz sve to su i po građi vrlo tanke. Ne čudi, stoga, kako su ujedno i najosjetljiviji dio našeg lica te samim time i sklone stalnoj dehidraciji.

Specifična građa usana gotovo zahtijeva maske za usne

Stručnjaci objašnjavaju kako je koža usana najsličnija unutarnjoj sluznici usta i nosa. No za razliku od tih dijelova, koji su prirodno ipak zaštićeni, usne su izložene raznim vanjskim faktorima. Naša gotovo instinktivna navika da ih jezikom vlažimo kada osjetimo da su suhe, nimalo im ne ide u prilog jer ubrzava njihovo pucanje. Jedan od ‘krivaca’ za to jesu i enzimi koje slina sadrži, a koji ubrzavaju sušenje osjetljive kože.

Ni prirodno starenja im ne ide na ruku jer, kako naša koža s godinama gubi kolagen tako se događaju očite promjena na koži. Koža se počinje stanjivati i borati. Dodajte tome i utjecaj prekomjernog izlaganja suncu (jesmo li spomenuli kako koža usana sadrži manje melanocita, stanica koje proizvode melanin i pomažu koži u zaštiti od sunca?), eventualno pušenje, pa i zdravlje zuba koje propadanjem neminovno ‘uvlače’ usne u šupljinu… Na vrijeme poduzmite sve korake da zaštitite osjetljivu kožu i produžite joj mladost koliko je to moguće!

maske za usne

Koji preparat za njegu kupiti?

Svi smo u nekom trenutku života muku mučili kojim balzamom zaštititi usne. Ovdje nećemo spominjati njihove oblike, boje ili okuse – pričajmo o kvaliteti. Razliku se po tome koliko u sebi sadrže vazelina, parafina, voska i visoko vrijednih ulja. Preporuka je stručnjaka da odabiremo ona koja u sebi imaju, primjerice, ricinusovo ulje – jer pruža dugotrajni učinak, vitamin A – jer je poznato da on pomaže u vlaženju i omekšavanju kože, kao i vitamin E – koji neutralizira slobodne radikale i(li) pantenol – jer je ključan za oporavak dehidrirane kože.

Preporuča se osjetljivu kožu zaštititi prije nego je izložite vanjskim faktorima, najbolje desetak minuta prije izlaska iz doma. Ljeti nanesite stick sa zaštitnim faktorom – uvijek! Novitet na tržištu, maske za usne, zapravo su koncentriraniji i bogatiji balzami. Njih možete pustiti da djeluju preko noći na regeneraciju tanke kože usana. Baš poput raznih balzama krasi ih bogatstvo različitih okusa pa ne sumnjamo kako ćete uživati u njihovim okusima.

Izdajničke bore

Priroda se ‘pobrinula’ da nakon 45. godine bore oko usana postanu sve vidljivije, bez obzira radi li se o borama smijalicama ili borama koje su posljedica – pušenja. Tada je vrijeme za snažnu anti-age rutinu i posebne kreme za njegu područja oko usana koje jačaju vezivno tkivo. Osim što sadrže bogate sastojke koji ‘ravnaju’ bore, često se takvi preparati služe i malim trikovima. Naime, oni sadrže čestice koje odbijaju svijetlo, čime se i vizualno ublažuju sitne bore.

maske za usne

Djelotvoran piling

Koliko ste puta do sada napravili piling usana? Jednom, nekoliko puta ili nikada? A zapravo ga možete vrlo lako i jednostavno napraviti svaki put kad perete zube! Mekanom četkicom za zube ‘istrljajte’ nježno usne svaki put nakon pranja zubi i uklonit ćete izumrle stanice i nečistoće s usana. Uz to, potaknut ćete prokrvljenost stanica pa će vaše usne u trenutku postati putene i lijepe. Piling je potrebno napraviti obavezno ako imate problema s ispucalom i suhom kožom. Tek nakon toga ćete stvoriti savršenu podlogu za ruž ili sjajilo.

Joga vježbe za usne ljubilice

Mišići lica s vremenom se jako opuste i postanu mlitavi pa im je neophodna redovita vježba i ubrzanje cirkulacije kako bi se smanjile bore. Ove će ih vježbe održati napetima! Vježba “Lav” sastoji se u tome da isplazite jezik i zakolutate očima. Položaj “Satchmo” vježbate tako da napušete obraze u stilu Louisa Armstronga. Jedna od vježbi zove se i “Marilyn”: napućite usne u strastveni poljubac poput slavne glumice kako bi ojačali mišiće usana. Svaki položaj trebalo bi izdržati do 60 sekundi.

Više vježbi za jogu lica potražite na: 7 VJEŽBI ZA LICE BEZ BORA!

Autor: Nina Bošković

Foto: Pexels