Noć knjiga održava se svake godine 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Znate zašto baš taj dan? Tog su dana davne 1616. umrli Miguel de Cervantes, i William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega, a proglašen je na Općoj konferenciji UNESCO-a u Parizu 1995. godine. Ove godine program manifestacije ići će putem online platformi.

Nedostaje li vam odlazak u knjižnicu ili omiljenu knjižaru? Teško se prebacujete na online čitanje? Vjerujemo da mnogi među vama zadnjih dana čitaju sve one knjige koje prije nisu stigle na red.

Ovogodišnja manifestacija Noć knjige 2020. svakako neće biti tipična. Organizatori su je, vrlo mudro, odlučili posvetiti pojmu s kojim se čovjek uvijek iznova mora suočavati: promjena. Snažna je to riječ koja će svakome od nas izazvati razne asocijacije. S jedne strane, željno je prizivamo kada razmišljamo o životu u boljem, odgovornijem i humanijem društvu. S druge strane, kada je riječ o mijenjanju vlastitih navika i preispitivanju zacrtanih vrijednosti, ovaj pojam često u nama budi otpor i oklijevanje.

Između nas i promjena koje su se dogodile, kao i onih koje tek želimo vidjeti, često se nalazi upravo knjiga. U Noći knjige 2020. istražite snagu i utjecaj knjige kao pokretača mogućih promjena. Koje su knjige potaknule pozitivne promjene u svijetu? Čime su nas inspirirale? Što smo iz njih naučili? Na koji su način utjecale na čovjeka i kako su mijenjale njegov život, navike i vrijednosti? Koje nas knjige danas nadahnjuju na promjene? I konačno, kakve bi knjige valjalo pisati za svijet u kojem želimo živjeti?

Noć knjiga01-slowage365

 

Patuljak Čituljak zaštitno je lice Noći knjige 2020.

S porukom S knjigom nisi izoliran! iz svijeta fikcije, kao zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige, na vizuale manifestacije stigao je knjiški patuljak – Čituljak.  Ovo dežurno njurgalo, veseljak i komentator apsurda podsjetnik je na to zašto je upravo danas važno čitati. Premda imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka. Autor vizualnog rješenja je dizajner Boris Kuk, a Čituljak je zaživio i u seriji ilustracija Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca. Njegovu šetnju ispražnjenim hrvatskim gradovima možete pratiti na Facebook stranici Noći knjige.

noc knjiga03-slowage365

Svečano otvorenje manifestacije održat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te Facebook stranici i You Tube kanalu Noći knjige. U specijalnoj emisiji bit će predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj, koje će komentirati Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i doc. dr. sc. Zoran Velagić, voditelj Katedre za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku. Gosti emisije bit će i poznati domaći pisci te Knjigomir, superjunak koji svoje posebne moći zahvaljuje velikom broju pročitanih knjiga.

O samom programu koji je ove godine izuzetno bogat čitajte na sljedećoj poveznici.

 

Tekst: O.M, press
Foto: Press, Pexels