Banane, med, maslinovo, bademovo ulje….ove namirnice sigurno se nalaze u vašoj kuhinji. Izmiješajte ih i stavite na kosu!

Lijepa i njegovana kosa snažan je ženski atribut i oduvijek je privlačila poglede. Ali nije kosu jednostavno održavati na visokoj razini. Mnogi čimbenici utječu na njeno stanje i izgled, od stila života, prehrane do brojnih vanjskih faktora. Sušila i pegle za kosu, preparati koje stavljamo da bismo je ukrotili i namjestili željenu frizuru, umaraju je i treba joj pojačana njega. Da bi bila lepršava i sjajna, kosa, kao i koža, treba pojačanu njegu iznutra i izvana. U tome će pomoći njegujuće maske za kosu. Znate li da za najbolje i najhranjivije maske ne treba izdvojiti cijelo bogatstvo niti ići frizeru na skupocjenu njegu? Možete ih napraviti sa sastojcima koji se gotovo sigurno nalaze u vašoj kuhinji.

Žumanjak i maslinovo ulje

Žumanjak je jedan od najboljih domaćih sastojaka za njegu kose. Sve što trebate je izmiješati ove dvije namirnicei i nanijeti na vlasište. Ostavite da djeluje minimalno dvadeset minuta, a zatim operite blagim šamponom. Maslinovo ulje obiluje esencijalnim masnim kiselinama koje štite i hrane kosu, žumanjak je bogat mastima i proteinima, pomaže u obnavljanju strukture slabe i ispucale kose. Ova dva sastojka dobitna su kombinacija za oštećenu kosu, nahranit će je i podariti joj sjaj i vlažnost.

Med i bademovo ulje

Mješavinu meda i bademova ulja nanesite na kosu i ostavite da djeluje dvadesetak minuta. Zahvaljujući svojim obnavljajućim svojstvima i obilju dragocjenih nutrijenata med dubinski hrani kosu, vlaži je i daje joj sjaj, a bademovo ulje bogato je vitaminom E, omekšava i umiruje kosu, hrani je i hidrira.

Banana i bademovo ulje

Umjesto da od prezrelih banana radite „banana bread“ iskoristite ih za hranjivu masku za kosu. Kombinacija ova dva sastojka pravi je melem za oštećeno vlasište. Zgnječite bananu i dodajte bademovog ulja da se sastojci povežu. Masku nanesite na kosu i ostavite da djeluje minimalno dvadesetak minuta. Bogatstvo nutritivnih sastojaka u bananama omekšava kosu i sprečava lomljenje vrhova. Banana sadrži vitamin B koji potiče rast i učvršćuje kosu. Bademovu ulje dubinski je njeguje, omekšava i hidratizira, te smiruje naelektrizirane vlasi. Umjesto bademovog ulja možete koristiti maslinovo ili kokosovo.

Moglo bi vas zanimati: Ne dozvolite da zima bude hladna prema kosi

Tekst: A. P.

Foto: Pinterest, Pexels, Pixabay