Konoplja koja je dugi niz godina izazivala kontroverze i stigmatizirala njene konzumente jer ju se smatralo isključivo opojnim sredstvom, zapravo je biljka velikih potencijala i blagodati. Ulje konoplje koristi se kao lijek, u prehrambenoj, kozmetičkoj, tekstilnoj, ali i građevinskoj industriji…

Proizvodi od konoplje poput brašna, napitaka, čajeva, proteina i dodataka prehrani postali su vrlo popularni. Isto tako, sve se više budi svijest javnosti o važnosti kvalitetnih, visokovrijednih masnoća i ulja za čovjekovo zdravlje, pa je ulje konoplje, zahvaljujući svojim vrijednim sastojcima, jedno od onih koje se nalaze visoko na ljestvici supernamirnica.

Razlika između indijske i industrijske konoplje

Konoplja svoju popularnost može prije svega zahvaliti jer je javnost osvijestila razliku između indijske i industrijske konoplje. Razlikuju se po količini THC-a odnosno supstance tetrahidrokanabinola i sličnih kanabinoida koji imaju psihoaktivno djelovanje. Industrijska konoplja
(Cannabis sativa, podvrsta sativa) je ona koja se koristi komercijalno i u svom sastavu nema više od 0,2 posto THC-a, dok indijska konoplja (Cannabis sativa, podvrsta indica), odnosno marihuana, sadrži oko 20 posto i upravo ono izaziva narkotičko djelovanje.

 

 

Ulje za zdravlje i dugovječnost

Dodatnom obradom sjemenki industrijske konoplje od koje se dobiva kvalitetno i vrijedno ulje taj se sastojak potpuno gubi, ali zato ima pozitivno djelovanje organizam, te utječe na poboljšanje kvalitete života i očuvanje zdravlja.

 

 

Ulje konoplje, kojeg krasi zelena boja i ugodan miris, ima visoku nutritivnu vrijednost, a posebno je na cijeni zbog idealnog omjera omega 6 i omega 3 esencijalnih masnih kiselina izuzetno važnih za ljudsko zdravlje, a koji iznosi 3:1. Također, u svom sastavu ima i GLA (gamalinolinolensku polinezasićenu masnu kiselinu), tzv. supermasnoću koja pomaže u održavaju hormonalnog balansa, te sprečava razvoj raznih bolesti i tegoba. Smatra se da zahvaljujući svojim vrijednim sastojcima ulje konoplje smanjuje rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, pomaže u snižavanju kolesterola i visokog krvnog tlaka, bolesti živčanog sustava, a štiti i od ateroskleroze.

Njeguje kožu

Istraživanja su pokazala da je ulje konoplje idealan saveznik za zdravlje kože. Dodavanjem konopljinog ulja u svakodnevnu rutinu njege kože povećat će se njena elastičnost, a ona djelovati zdravije. Zahvaljujući prirodnim zaštitnim i hidratizirajućim svojstvima smanjuje suhoću i svrbež, te osjećaj zategnutosti. Neka su istraživanja pokazala da učinkovito pomaže i kod ublažavanja kroničnih tegoba kao što su ekcemi, psorijaza, akne i atopijski dermatitis.

Mora biti organsko i hladno prešano

Da bi ovo ulje ljudskom organizmu pružilo svoje najbolje karakteristike mora biti sto posto organski uzgojeno, hladno prešano i hladno filtrirano. Vrlo je kvalitetno, ali i izuzetno osjetljivo, posebno na visoke temperature i oksidaciju. Naime, višestruko nezasićene masne kiseline koje su ujedno i njegov najznačajniji sastojak, uništavaju se pod izravnim dodirom svjetlosti. Stoga ga je nakon otvaranja potrebno čuvati na hladnom i tamnom mjestu (najbolje u hladnjaku).

 

Ulje konoplje ima nisku točku dimljenja, pa se ne smije ni zagrijavati, koristiti za prženje ili pečenje jer će izgubiti svoja dragocjena nutritivna svojstva. Ali zato će biti ukusan dodatak jelima, desertima, juhama, salatama, tjesteninama, umacima kojima će zbog svog ugodnog, blagog, orašastog okusa dati posebnu i ukusnu notu.

Preporučene dnevne doze su jedna do dvije jušne žlice dnevno, a iskoristiti ga treba u roku od šest mjeseci nakon otvaranja. Ako vodite brigu o svom zdravlju svakako uvrstite ovo ulje u svoju redovitu prehranu.

Moglo bi vas zanimati: Zadah – neugodan je, a može biti znak i ozbiljnih zdravstvenih tegoba

Tekst: E. M.

Foto: Pinterest, Canva