Plavo svjetlo tijelu govori kako još uvijek nije vrijeme za spavanje

Ako ne možete zaspati, najgore što možete napraviti jest posegnuti za svojim pametnim telefonom ili tabletom. Svaki put kada to učinite, svom mozgu govorite da još nije vrijeme za spavanje. On vas bespogovorno sluša, a problemi se samo gomilaju. Želite zaspati? Prestanite zbunjivati mozak, promijenite rutinu i vodite se signalima koje vaše tijelo razumije. Kvalitetan san je jedna od najvažnijih komponenti zdravlja čitavog našeg bića. Dok spavamo tijelo se oporavlja i regenerira, a mozgu je san potreban možda i više nego što o tome razmišljamo.

PREKOMJERNO KORIŠTENJE DIGITALNIH UREĐAJA MOŽE UZROKOVATI NESANICU

San je bitan kako bi se aktivni dio mozga odmorio, kako bi doslovce filtrirao informacije s kojim smo ga napunili tijekom prošlog dana te kako bi se očistio od nakupljenih toksina, koji bez sna ostaju zarobljeni u tijelu i rade daljnju štetu. Moderni način života donio je velike zdravstvene tegobe čovjeku. Nedostatak kvalitetnog sna može ozbiljno ugroziti cjelokupno zdravlje, jer umorno tijelo je odlična baza za razvijanje bolesti.

Bolesti srca, dijabetes tipa II, depresija i pretilost samo su neke od njih direktno povezane s nedovoljno sna. Spriječiti nesanicu nije lako jer na nju utječe niz faktora – količina stresa, prehrana… Ali i prekomjerno korištenje digitalnih uređaja, pogotovo korištenje uređaja koji odašilju umjetno plavo svjetlo, neposredno prije spavanja ili tijekom noći.

plavo svjetlo

UMJETNO PLAVO SVJETLO = ZBUNJUJUĆI SIGNAL MOZGU

Akcija koju svaki dan ponavljamo, postaje navika. A navika da minutu prije spavanja gledamo u ekrane pametnih telefona za posljednji ‘scroll’ na društvenim mrežama ili na novosti koje su se dogodile u prošlom danu, utjecat će na kvalitetu vašeg sna. Nisu samo telefoni krivi. U ovu kategoriju ulaze svi ‘ekrani’ uređaja u koje gledamo prije odlaska na spavanje. Korištenje mobitela, tableta, kompjutera, televizora, svi oni našem tijelu šalju krivu poruku pred spavanje.

Moćan stroj kakav jest, naše tijelo je uštimano do posljednjeg atoma kako bi svi njegovi dijelovi radili u simbiozi. Pa je tako cirkadijski ritam odgovoran za odmor tijela. On nam govori da je vrijeme za san i potrebni odmor, a da bi se aktivirao, treba signal iz okoline. Najznačajniji signal kojeg prima je doba dana/svjetla i noći/mraka. No stvaranjem navika prekomjernog korištenja digitalnih uređaja, mi smo sami stvorili nove signale kojima utječemo na ispravan rad našeg unutarnjeg sata.

Dok je tijekom dana prirodna plava svjetlost koja nam stiže od Sunca potrebna da ostanemo budni i aktivni, izlaganje umjetnoj plavoj svjetlosti tijekom noći našem tijelu govori kako još uvijek nije vrijeme za spavanje! Tada se događa da naše tijelo automatski ne proizvodi melatonin – hormon spavanja. Zbog takve situacije u organizmu, teško zaspemo. Ako i zaspemo, jer nam je tijelo preumorno, pa se probudimo tijekom noći i ponovo posegnemo za telefonom da ‘ubijemo’ vrijeme dok se ponovo ne uspavamo, nismo ništa drugo napravili nego produljili agoniju.

plavo svjetlo

Zbog utjecaja umjetne plave svjetlosti, ponovo smo dali tijelu znak da nije vrijeme za spavanje. I začarani krug se nastavlja. Umjetno plavo svjetlo ekrana također se povezuje s oboljenjima očiju, točnije s ubrzanjem starenja tkiva mrežnice. Jedino rješenje je objektivno sagledavanje problema, odnosno iskreno suočavanje s vlastitim radnjama, koje smo toliko puta učinili da više niti ne znamo kada ih činimo.

AKO VEĆ KORISTITE UREĐAJE PRIJE SPAVANJA, PRIGUŠITE SVJETLINU EKRANA

Stručnjaci preporučuju potpuno izbacivanje svih uređaja koji emitiraju umjetno plavo svjetlo iz spavaće sobe (pogotovo LED svjetla visokog intenziteta) i nekorištenje ekrana minimalno jedan do dva sata prije odlaska na spavanje. Jedna od opcija je također korištenje pametne opcije ‘prigušivanja’ svjetla, odnosno prilagodbe ekrana vremenskoj zoni u kojoj živite (dan/noć), kada ekrani automatski gase ili ublažavaju plavu svjetlost. Ukoliko volite čitati knjige u fizičkom obliku uz noćnu lampu, promijenite žarulju ukoliko je neonska, te nabavite onu koja emitira toplu žutu ili narančastu svjetlost.

Autor: Ida Kralj

Foto: Unsplash