Što zbog lijenosti ili neznanja, katkad činimo baš velike greške vezane uz čišćenje lica. I nije problem ako nam ove pogreške ne prerastu u naviku. U suprotnom iznenadit će nas puno stariji izgled lica, nego što je potrebno. Provjerite pazite li na ove detalje.

 

Snažno trljanje kože pri pranju

Koža lica treba nježnost i nema mjesta za grubo postupanje prema njoj, osobito ne trenje koje ugrožava zaštitni sloj kože i dodatno je isušuje. Dakle, potrebni su nježni pokreti nakon kojih na ručniku neće ostati mrlje nakon čišćenja kože. Niti previše skidanja nečistoće blazinicama i sredstvom za čišćenje lica nije mudro. Nađite mjeru, treba paziti na prirodno vlaženje kože lica i zaštitne stanice kože koje se tako uklanjaju.

Tko bi još sad i skidao šminku navečer?!

To smo radili kao tinejdžeri, no do sada smo se ove navike već trebale riješiti. Koža treba disati noću i treba dobiti odgovarajuću njegu koja će ju hraniti. Osobito ako je u pitanju “teška” večernja šminka puna najrazličitijih kemijskih spojeva i boja. Radije otiđite ranije kući i ne čekajte da postanete preumorni za skidanje šminke prije odlaska na spavanje.

 

skidanje šminke 01-slowage365

 

Umivate lice isključivo vodom

Nimalo pohvalno. Voda neće uspjeti ukloniti svu prljavštinu na osnovi ulja kao što je šminka i višak sebuma.

 

Piling lica svaki dan

Zašto bi itko to radio, pitate se. Jer misli da to nikako ne može škoditi koži lica. A ne primjećuje, dok nije prekasno, da koža tako postaje još osjetljivija, sklonija iritacijama i bubuljicama.

 

Pranje lica samo ujutro ili samo uvečer

Po noći s jastuka možete prenijeti na lice, ulja i masnoću s kose i slinu… Zato je dobro lice oprati i ujutro i navečer. Čak i kad nemate šminku na sebi, na licu se tijekom dana nakuplja smog, prljavština, bakterije… ne želite ih odvesti u svoj krevet ili…?

čišćenje lica 01-slowage365

Umivanje više puta na dan

Ova bi vam navika mogla priskrbiti povećanu proizvodnju masnoća na licu kako bi se nadoknadio učinak sušenja koji nastaje tijekom čestog pranja. Stoga se držite jutarnjeg i večernjeg pranja, a ostalo samo ako se baš jako uprljate čokoladom ili sladoledom i sl. 🙂

Umivanje toplom vodom

Vruća voda isušuje lice i uništava osjetljivo tkivo i kožu. Stoga koristite mlaku vodu.

 

Pranje običnim sapunom

Nekad je to bilo jedino rješenje, ali danas imamo puno boljih opcija. Sapun (većina njih) narušava prirodnu pH vrijednost kože, isušuje ju i skida joj sva njena prirodna ulja.

 

čišćenje lica 02-slowage365

Korištenje preparata za čišćenje bez obzira na tip kože

Ako i poštujete sva prethodna pravila, nema razloga da sve upropastite korištenjem preparata koji ne odgovara vašem tipu kože, te ga ili mastite dodatno ili isušujete. Dobijete li na dar “pogrešan” preparat, proslijedite ga nekome čiji tip lica pokriva.

Zaštitite kožu i na druge načine od raznih onečišćenja.

 

Tekst: I.T.
Foto: Pexels