Nordijsko hodanje možete trenirati bilo kada, u bilo koje doba dana i godine. Trebaju vam samo posebni štapovi, sportska obuća, odjeća i motivacija. Krenite u prirodu, jer hodanje na svježem zraku pravo je rješenje i siguran put za eliminiranje stresa i održavanje dobre forme.

Zima, kiša, kratki dani, hladnoća…. sve su to česti izgovori za neodlazak na vježbanje, no u vrijeme prepuno stresa uslijed brojnih nesretnih događaja koji su nas protekle godine zadesili, tjelesna aktivnost potrebna je više nego ikada.

Nije važna samo za dobar izgled tijela nego i za zdravlje općenito. Vježbati treba barem triput tjedno kako bi bilo učinkovito za cjelokupno stanje organizma. Otkako su sportski centri zbog pandemije Covida-19 zatvoreni, mnogi traže načine kako se rekreirati i ostati u formi. Neki su se odlučili za samostalne aktivnosti kod kuće, no teško je sam sebe, u toplini kućnog doma, pokrenuti i prisiliti na vježbanje. Rješenje je izaći iz kuće i isprobati nordijsko hodanje.

Što je nordijsko hodanje?

Ovaj oblik aktivnosti na otvorenom razvio se iz nordijskog skijaškog trčanja, a primjenjivali su ga nordijski skijaši kao oblik ljetnog treninga u kojem se simuliraju pokreti skijaškog trčanja u uvjetima bez snijega. Pravila u nordijskom hodanju nisu komplicirana i baziraju se na tome da hodamo prirodno i opušteno koristeći važan rekvizit – štapove. Na prvu, djeluje kao vrlo lagana aktivnost – hodaš i samo se odguruješ štapovima – zapravo je riječ o dosta složenim pokretima koji ravnomjerno aktiviraju sve važne mišiće na tijelu. Ako se hoda pravilno, ležerna šetnja pretvara se u dobar trening, a to zahtijeva tehniku složeniju od pukog povećanja brzine.

Važna je tehnika

Kao i kod svake sportske aktivnosti, važno je pravilno izvođenja pokreta jer nordijsko hodanje nije samo hodanje sa štapovima, nego se radi o posebnoj tehnici odguravanja od podloge. Ruke trebaju biti uposlene ravnomjerno i imati jednaku ulogu kao i noge. Tako će se jačati ne samo donji ekstremiteti već i gornji dio tijela: ruke i ramena, aktivira se trbušna i leđna muskulatura, a držanje se popravlja.

Posebno dizajnirani štapovi

Štapovi za nordijsko hodanje posebno su dizajnirani (mnogo lakši od planinarskih koji nisu pogodni za ovu aktivnost), imaju funkciju produženog dijela ruke i pomažu da se uključe svi glavni mišići u svakom koraku. Dodatno naglašavaju kretnje, što znači da se možete kretati duže i brže nego inače, a da se ne umorite već nakon nekoliko koraka. Upravo zato što se hoda brže, troši se više kalorija, pa povoljno djeluje na kondiciju i podizanje forme. Osim što se sagorijeva 20 do 40 posto više energije nego hodanjem bez štapova, aktivira se čak 90 posto muskulature tijela.

Zadajte si barem pola sata dnevno

Da bi učinak aktivnosti bio bolji, a trening intenzivniji, kombinirajte tempo, vrstu terena i udaljenost koju planirate prijeći, ali hodajte barem pola sata. Kako biste mogli voditi evidenciju prijeđenih kilometara, nabavite si pedometar. Danas na mobitelima postoje i razne aplikacije koje mjere korake i prijeđene kilometre. Ako vam treba motivacija, u Hrvatskoj se organiziraju tečajevi nordijskog hodanja. Pridružite se grupi, a ne samostalnoj nordijskoj šetnji, jer ćete u kratko vrijeme savladati osnovne tehnike hodanja i baratanja štapovima, a vjerojatno ćete se bolje zabavljati u društvu uz dodatnu motivaciju instruktora.

Eliminira stres i podiže formu

Prednost je što se nordijskim hodanjem možete bez problema baviti u gradu, dovoljno je obući udobne tenisice, uzeti štapove u ruke i krenuti u šetnju. Ali ako vam se pruža prilika, mnogo je veći užitak uputiti se u obližnji park, šumu ili bilo gdje u prirodu jer osim što pozitivno djeluje na tjelesno zdravlje, nordijsko hodanje podiže raspoloženje. Hodanjem u prirodi pluća se pune kisikom, promatranje zelenila smiruje um, tišina prirode idealan je ambijent za eliminaciju stresa, a to je upravo ono što nam je u današnje vrijeme prijeko potrebno.

Moglo bi vas zanimati: Aplikacije za vježbanje koje će vas pokrenuti

Tekst: M. M.

Foto: Unsplash, Pinterest, Pixabay