Može li konzumiranje određene hrane doista pomoći u popravljanju lošeg raspoloženja? Znanstvenici kažu da može jer određena prehrana izaziva promjene u strukturi mozga što dovodi do promjena u ponašanju.  

Bez obzira na izazove koje donosi dan, lakše se s njima suočiti kad smo dobro raspoloženi, a to je teško ako ste gladni ili organizmu nedostaju ključne hranjive tvari. Za neke namirnice i sastojke u hrani znanstveno je dokazano da će popraviti raspoloženje i podići energiju.

Uravnotežen doručak

Redovit i zdrav doručak dovodi do poboljšanja raspoloženja, boljeg pamćenja, osoba ima više energije tijekom dana i smirenija je. Važno je kakav doručak. Mora sadržavati puno vlakana iz cjelovitih žitarica, malo nemasnih proteina iz jogurta ili bijelog sira i dobrih (nezasićenih) masti.

Hrana bogata selenom

Znanstvena istraživanja pokazala su da je nedostatak selena povezan s lošijim raspoloženjem, osjećajem iscrpljenosti i anksioznosti. Hrana bogata selenom su brazilski orasi, gljive, školjke, morska i slatkovodna riba, cjelovite žitarice, piletina, nemasna janjetina, sjemenke suncokreta, smeđa riža, jaja, nemasni svježi sir.

Tamna čokolada

Vjerojatno ne postoji osoba koja u trenucima tuge i nezadovoljstva nije posegnula za kockicom čokolade. I zaista pomaže! Posebno ako je riječ o tamnoj čokoladi jer osim što će popraviti raspoloženje, čokolada povoljno utječe na zdravlje jer je bogata flavonoidima – antioksidansima za koje se smatra da potiču protok krvi, ali i stvaraju osjećaj euforije sličan osjećaju zaljubljenosti.

Cjelovite žitarice

Bogat su izvor vitamina B koji je od vitalne važnosti za zdravlje mozga. Tiamin (vitamin B1) sudjeluje u pretvaranju glukoze u energiju, pantotenska kiselina (vitamin B5) potrebna je za proizvodnju neurotransmitera acetilkolin (uključen u učenje i pamćenje), vitamin B6 pomaže pretvoriti aminokiselinu triptofan u serotonin i vitamin B12 uključen je u proizvodnju neurotransmitera poput serotonina i dopamina, a svi oni pomažu u regulaciji raspoloženja.

Povećajte razinu serotonina

Serotonin je hormon sreće i luči se kao odgovor na hranu, te proizvodi osjećaj zadovoljstva. Niska razina serotonina loše utječe na raspoloženje i povećava agresiju. I neki sastojci u hrani mogu utjecati na razinu serotonina u mozgu, a jedan od njih je ecencijalna aminokiselina triptofan. Što više triptofana ulazi u mozak,  stvara se više serotonina koji popravlja raspoloženje. Triptofan se nalazi u gotovo svim namirnicama bogatim proteinima. Ima ga u piletini, čokoladi, sirevima, jogurtu, jajima i avokadu.

Moglo bi vas zanimati: Jedne su od najjeftinijih, a najzdravijih namirnica…

Tekst: E. M.

Foto: Unsplash, Pexels