Možda ne možemo utjecati na neke okolnosti oko sebe, možda ne možemo promijeniti druge ljude, ali itekako možemo raditi na sebi, postavljati si ciljeve i pokušavati ih ostvariti. To nekako i jest smisao života – stalno se razvijati u sve bolju verziju samih sebe, zar ne?

Iza sebe ostavljamo 2020., koja je po mnogočemu drukčija od prethodnih godina, koja nam je donijela neke događaje i okolnosti o kojima nismo niti sanjali da će se dogoditi dok smo ispraćali onu, 2019. godinu. Vjerojatno su neki donosili tada novogodišnje odluke, a evo, dočekali i doba u godini kad su se osvrnuli unatrag i razmislili – jesu li koju novogodišnju odluku i ostvarili.

Nova godina predstavlja određeni novi početak, kada sve ono što nije bilo dobro ostavljamo iza sebe, ono što je bilo lijepo i pozitivno pohranjujemo u draga nam sjećanja i razmišljamo o tome što bismo željeli promijeniti, što možemo promijeniti i koje bismo si ciljeve mogli postaviti za sljedeću godinu.

Donijeti novogodišnje odluke, je li to nešto pozitivno ili samo pusta priča jer već unaprijed znamo kako nijednu odluku koju smo donijeli nećemo ostvariti? Ovisi o tome kako gledamo na svoj život. Ako radimo na sebi i želimo napredovati na nekim područjima svog života, tada nam novogodišnje odluke mogu biti izvrstan alat za ostvarivanje naših ciljeva, a godina dana razdoblje u kojem ćemo vidjeti vlastiti napredak pa sljedeće Stare godine možemo samo biti ohrabreni i motivirani za neke veće korake u svome životu.

Za početak, kod donošenja novogodišnjih odluka, dobro je odvojiti malo vremena i sagledati svoj život iz različitih perspektiva – međuljudskih odnosa, zdravlja, kako mentalnog tako i fizičkog, pogledati svoj profesionalni život, i postaviti si pitanja: „Kakav mi je odnos s partnerom? Mogu li ga poboljšati? Kakvi su mi odnosi s djecom? Kakvi su mi odosi s prijateljima? Postoje li odnosi koje želim prekinuti? Kako mogu poboljšati svoje zdravlje? Krećem li se dovoljno? Jesam li zadovoljan/a poslom koji radim? Ako nisam, što bih mogao/la promijeniti? Ako jesam, mogu li ga još poboljšati? Imam li neki hobi u kojem uživam? Volim li nešto raditi?“

Za svako područje života postavite si pitanja na koja možete dati konkretan odgovor. Već odgovarajući na pitanja, doznat ćete koja područja života su vam „kritična“. Nemojte donositi hrpetinu novogodišnjih odluka, odlučite se za male, ali sigurne pomake. Odlučite ono što sigurno možete i želite ispuniti.

Kada donesete novogodišnje odluke (nemojte da ih bude previše), zapišite ih na papir i stavite na vidljivo mjesto, kako biste se češće podsjetili cilja koji želite postići.

Ako se radi o značajnim odlukama i nečemu što zbilja želite uvesti u svoj život (ili izbaciti iz njega) korisno je svoju odluku što bolje osigurati kako bi je zbilja počeli i provoditi.

Podijelite je s drugima, osobito s osobama pred kojima ćete se osjećati odgovornima da odlučeno i provedete. Bit će vam od koristi ako se dogovorite s tim osobama da vas pitaju kako vam ide te vam budu podrška u koracima kojima provodite odluku.  Potom razradite plan kako ćete sprovesti odluku – neka bude što detaljniji te uz odluku definirajte i koji je prvi korak u tom smjeru i kada ćete ga i kako napraviti. Poželjno je da prvi korak bude u kratkom roku nakon donesene odluke, kako bi se iskoristio zamah i energija želje za promjenom.

Novogodišnje odluke pomažu nam da sagledamo svoj život, da bolje upoznamo sami sebe, da se vratimo korak bliže svome pravom smjeru i autentičnim potrebama. Naravno, nemojte alat “donošenja novogodišnjih odluka” bacati na odluke kao što su – želim novi auto, novi model mobitela ili osvetiti se nekome tko me je uvrijedio.

Radije, iskoristite taj alat za odluke koje će vam pomoći da vodite kvalitetniji život, da bolje upoznate sebe i svoje mogućnosti, da dobijete neke svoje osobne borbe za koje je možda najbolje vrijeme godina pred vama. Zapamtite, imate samo jedan život, i samo ga vi možete dizajnirati da bude autentičan i samo vaš.

I neka vam nova, 2021. godina bude puna dobrih odluka koje ćete i realizirati, neka bude polje otvorenih mogućnosti i prilika koje ćete moći prepoznati i iskoristiti!

Tekst: A. P.

Foto: Unsplash