U utorak 2. lipnja obilježava se Svjetski dan oboljelih od poremećaja u prehrani (World Eating Disorders Action Day). Na taj dan Udruga Nada, koja djeluje više od dvadeset godina, članica najveće i najstarije svjetske organizacije udruga koje se bave oboljelima od poremećaja u prehrani Academy of Eating Disorders, organizira akciju osvještavanja javnosti o ovom problemu. Podržite je svojim dolaskom, informirajte se, jer poremećaji u prehrani češći su nego što mislite.

Poremećaji u prehrani mogu se izliječiti uz adekvatnu pomoć

Akcija se odvija u Zagrebu 2. lipnja na Cvjetnom trgu od 11 do 13 sati s ciljem jačanja svijesti o važnosti prevencije i podrške oboljelima od poremećaja u prehrani te poticanja suradnje Vlade, zdravstvenih djelatnika, lokalne zajednice i građana kako bi se poduzele aktivnosti u svrhu smanjenja pojavnosti i smrtnosti od poremećaja u prehrani. Putem edukativnih letaka Udruga Nada informirat će građane o važnosti prevencije i liječenja oboljelih od poremećaja u prehrani.

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana oboljelih od poremećaja u prehrani je “Ne možemo više čekati” koju globalno na društvenim mrežama označavamo hashtagom #PodjeliSvojuPriču #ShareYourStory zajedno s više od 200 organizacija u više od 50 zemalja u svijetu.

poremećaji u prehrani01-slowage365

Statistika oboljelih

Ukupan broj oboljelih: 5% od ukupnog stanovništva svijeta  boluje od poremećaja u prehrani
(izvor: WHO)
Broj oboljelih u Republici Hrvatskoj: 100 000 oboljelih od poremećaja u prehrani živi u Hrvatskoj, od toga 85% oboljelih su žene, a 15% oboljelih su muškarci
Najugroženija dobna skupina: od 11 do 30 godina

Smrtnost: do  20% smrtnosti od ukupnog broja oboljelih (izvor WHO)

poremećaji u prehrani 03-slowage365

Pismo Udruzi Nada od djevojke s poremećajem u prehrani

Poštovani, 
u tolikom sam raspadu. Ne znam više što napraviti. Upravo sam pitala sestru koliko dugo bolujem od poremećaja u prehrani jer ni ja sama ne znam. Odgovorila mi je 4 godine. A meni se čini kao 40 godina. Kao da traje cijelu vječnost i ne prestaje.
Ova jad, tuga, bol, nemoć… na rubu sam snaga. Jedino me dragi Bog osnažuje da si ne ozljeđujem ovo prokleto tijelo. Zašto ga mrzim ako ga je stvorio takvo da ga volim i sa svim njegovim manama i vrlinama. Tko sam ja da ga mijenjam?! Prošla sam razne psihijatre, od Jankomira, Rebra, Splita,… a onda samo iz jedne krajnosti u drugu… iz krhke djevojčice koja ne želi postati odrasla osoba. Samo tjelesno liječenje. Sa xx kilograma na xx kilograma. Je li to oporavak? 
Što želim? Želim da napokon sve ovo prestane! Da ja nisam onaj broj na vagi. Da sam puno vrjednija od njega. Da prigrlim svoje tijelo i da ga naučim voljeti i cijeniti. Život mi je u totalnom kaosu. U kompulzivnom prejedanju po cijele noći, dok svi spavaju u samoći, zbog srama. Onda kada nikoga nema ponekad sve povratim. Gadim se sama sebi. Mrzim se. Ne želim ovakav život. Samo želim pomoć, koje je u našoj RH premalo za ovo… 
Imam potporu obitelji, ali jednostavno meni je dosta svega i polako se gasi moja želja za liječenjem i ozdravljenjem. Onaj glasić u glavi koji mi govori da budem mršava i da ću tako biti sretnija sve je jači. 
A ja sam sve slabiji borac.”
(Ime poznato Udruzi Nada)

Uzrokuje li vaš poremećaj u prehrani neka emocionalna rana, pročitajte više o tome.

poremećaji u prehrani02-slowage365

Tekst: press
Foto: Fb Udruga Nada, Pixabay