Živite li od “prvog do prvog” ili vam planiranje troškova stvara siguran “crni fond” uz koji se osjećate sigurno? Univerzalno pravilo za ostanak “u plusu” zapravo je vrlo jednostavno i kaže: Nikad ne smijete potrošiti više nego što zaradite. Zvuči jednostavno, ali upravo je život iznad vlastitih mogućnosti poguban za financijsku stabilnost.

Kućni budžet sastoji se od naših prihoda i rashoda, odnosno onoga što zaradimo i onoga što potrošimo. Cilj uspješnog upravljanja kućnim budžetom je da nam prihodi budu veći od rashoda. Vjerojatno ste toga i sami svjesni, ali stvari na kraju mjeseca ne izgledaju uvijek tako.

Kako planirati troškove?

Na samom početku važno je definirati pojmove “planiranje troškova” i “upravljanje kućnim budžetom”. Da biste se svrstali u grupu onih koji planiraju troškove, trebate u svakom trenutku znati koliko zarađujete i koliko trošite, te imati dobar plan za usklađivanje prihoda i rashoda.

U nastavku članka vam donosimo 5 savjeta za planiranje troškova kojih se trebate pridržavati. Pažljivo čitajte i na kraju teksta pronađite kratki test koji će vam pokazati jeste li skloniji štednji ili potrošnji.

 

 

1. Zapisujte prihode i rashode

Plan budžeta možete raditi kao kratkoročni: tjedni i mjesečni, ili dugoročni: godišnji ili višegodišnji. Za početak je važno na papir staviti sve svoje mjesečne prihode i rashode.

Podijelite prihode na:

  • redovne (plaća, zarada od najma nekretnina i slično);
  • izvanredne (bonusi na plaću, freelancing ili nešto drugo).

Rashode je takođe korisno podijeliti u te dvije grupe. U redovne spadaju troškovi najma stana, režija, kredita, prehrane, prijevoza na posao; a oni izvanredni su najčešće nepredviđeni troškovi kao što su popravak automobila ili kućanskih aparata, ali i na njih treba računati.

Tako na primjer, primjerite li da se TV počeo kvariti, počnite odvajati određenu količinu novca nekoliko mjeseci unaprijed, kako vam se ne bi dogodili neplanirani i veliki troškovi odjednom.

Na kraju svakog mjeseca, pogledajte jeste li na nuli, da li ste uštedjeli ili ste u minusu. Ako se ispostavi posljednje, vaše upravljanje kućnim budžetom treba pomoć, te vam prvenstveni cilj treba biti izlazak iz minusa, a tek onda ostvarivanje viška sredstava. To možete samo ukoliko zarađujete više ili trošite manje.

 

 

 

2. Povećajte prihode ili smanjite rashode

Dio problema lošeg upravljanja kućnim budžetom, pa čak i konstantnog boravka u minusu leži često i u tome što trošimo novac na pogrešne stvari.

Racionalnije trošenje, praćenje potrošnje i izbacivanje kreditnih kartica iz svakodnevne upotrebe samo su neki od načina kako smanjiti svoje rashode u svakom mjesecu.

Povišica ili novi posao, honorarna zarada ili prodaja imovine, načini su kako povećati prihode. Ali, možda je prioritetnija i dugoročno isplativija stvar naučiti smanjiti troškove. Na taj ćete način na kraju mjeseca biti u plusu, a višak novca zatim možete uložiti te ostvariti dodatan prihod.

 

3. Riješite se kreditnih kartica

Kad plaćate nešto kreditnom karticom, nemate osjećaj da ste potrošili toliki novac. Ako sa sobom nosite gotovinu, manje su šanse da ćete kupiti nešto što niste planirali. Osim toga, kreditne kartice nerijetko imaju visoke zatezne kamate te godišnje članarine.

Ne možete li bez njih u potpunosti, barem se pobrinite da račune plaćate na vrijeme i izbjegnete nepotrebne troškove.

4. Počnite nositi ručak na posao

Osim što ćete se na ovaj način hraniti zdravije, ovo je jednostavan način da uštedite.

Ako trošite 30 kuna dnevno za ručak na poslu, bilo u pekari ili dostavi hrane, donošenjem gotovog obroka mjesečno ćete uštediti barem 600 kuna.

Imate li naviku ispijanja kave u kafiću prije posla, riješite je se i uštedite još dodatnih nekoliko stotina kuna mjesečno. Ovo su stvari bez kojih se može, a ušteđeni iznos možete usmjeriti u nešto drugo.

 

 

5. Prespavajte kupovinu

Kupovina na sniženjima i akcijama može se, na prvu, činiti kao sjajna stvar. Posebno kada vidite sniženja od 50 ili čak 70 posto. Ali, kupujete li zaista ono što vam treba ili kupujete jer vam se stvar sviđa? Možda vas je privukla akcijska cijena, ali vam stvar nije nužna. Budite iskreni prema sebi.

Test za kraj

Odgovarajte sa DA ili NE.

  1. Razmišljate li često o novcu i kućnom budžetu?
  2. Jeste li često u maksimalnom dozvoljenom minusu na kreditnoj kartici ili na tekućem računu?
  3. Znate li u svakom trenutku koliko ste taj mjesec uštedjeli/potrošili?
  4. Živite li “od prvog do prvog”?
  5. Kada biste dobili veliku količinu novca, biste li veći dio odvojili kao štednju?
  6. Imate li naviku kupovati nešto samo zato što vam se svidi?
  7. Razmišljate li o svojim financijama u zrelijim godinama?
  8. Nagrađujete li se šopingom nakon ostvarenja nekog cilja?

Imate li više odgovora DA na neparna pitanja, znači da ste skloniji štednji. Više potvrdnih odgovora na parna pitanja znači da ste tip osobe koja više naginje potrošnji.

Pronalaženje balansa između ove dvije stvari znači i uspješno upravljanje vlastitim financijama. Svatko svoj novac raspoređuje prema svojim afinitetima, pa tako, ako vam najveće zadovoljstvo predstavlja popiti kavu prije posla, ne treba tu naviku da izbacujete, uštedite na nečemu drugom.

 

 

Tekst: V.P.

Foto: Unsplash