Aplikacije koje će vam pomoći kontrolirati digitalno vrijeme u danu

Kolika god pomoć bila, i koliko god promijenila način života u odnosu na samo par godina prije (o desetljeću da ni ne govorimo), digitalizacija nas je uzela pod svoje na sve moguće načine. Iako nam je olakšala komunikaciju, učenje, brzinu, kontrolu, toliko su njezini negativni učinci uzeli svoj danak. Ovisnost o digitalnom uzima maha kod djece i odraslih. Stradava uglavnom naše psihičko zdravlje, sporadično i fizičko (pritisak na vratnu kralježnicu, na primjer ili reduciranje fizičkih aktivnosti).

Nije na odmet spomenuti da stradava i pristojnost, jer malo što je iritantnije kada smo u društvu nekoga tko je non-stop na svom telefonu, dok mi pokušavamo voditi razgovor. Ako se osjećate kao da će vam se prsti spojiti s ekranom, kao da više ne znate drugačije koristiti slobodno vrijeme, nego scrollanjem po društvenim mrežama ili beskonačnom nizu bombastičnih vijesti koje vas na kraju dana samo umaraju, možda je vrijeme da naučite kontrolirati digitalno vrijeme.

Na tržištu se unazad par godina pojavio pregršt aplikacija kojima je u fokusu naš well-being (psihičko i fizičko zdravlje), pogledajte, možda se među njima krije neka koja će vam vratiti kvalitetu u slobodne trenutke.

kontrolirati digitalno vrijeme 01 - SLOWAGE365

OFF THE GRID

Za one koji imaju ozbiljan problem jer imaju osjećaj da se ne mogu odlijepiti od svog telefona, Off the Grid je drastična mjera koja vam je možda potrebna. Ova aplikacija potpuno blokira vaš telefon na vrijeme koje podesite. Ako pak poželite novu rundu smartphonea, naplatit će vam $1 za svako prekoračenje vašeg ‘obećanja’. Drastično, ali sigurni smo, pali.

kontrolirati digitalno vrijeme 02 - SLOWAGE365

HEADSPACE

Digitalizacija nam je donijela i nagomilavanje informacija u glavi, a kao posljedicu imamo mozak koji ‘ne prestaje’. Što ne prestaje? Vrtjeti misli! To se najbolje može osjetiti ako patimo od nesanice ili ako teško utonemo u san. Sve se smiri, a mozak počne! Iako je to evolucijski trik mozga – da nas drži budnima u slučaju opasnosti, kada tijelo odmara, danas nismo izloženi opasnostima iz ledenog doba. Kao rezultat imamo tonu misli koje kao da ne možemo kontrolirati. Zato je dobro podsjetiti se, barem na deset minuta da je dobro ‘očistiti glavu’. Ova aplikacija je nešto kao vježba za mozak, a vodi ju bivši budistički svećenik Andy Puddicombe. Korisnici aplikacije su u kratkom vremenu primijetili bolju koncentraciju, spremnost i instant-smirenje.

kontrolirati digitalno vrijeme 03 - SLOWAGE365

MOMENT

Ova aplikacija stavlja u fokus naše vrijeme provedeno na najvećem ubojici slobodnog (i ne toliko slobodnog) vremena – društvene mreže. Iako svi mislimo da su u pitanju možda samo minute scrollanja, svega par puta na dan, jednom kada dobijemo crno na bijelo koliko smo vremena utrošili u tu radnju, možda postanemo svjesni ideje da smo vrijeme mogli provesti konstruktivnije. Aplikacija nam pokazuje koliko vremena provodimo na kojoj mreži, te daje mogućnost postavljanja dnevnog limita.

kontrolirati digitalno vrijeme 05 - SLOWAGE365

APP DETOX

Još jedna od aplikacija koja nam pomaže osvijestiti vrijeme koje provodimo na digitalni način, App Detox nam dopušta da lako stvorimo granice korištenja određenih aplikacija. Ali isto tako da te iste granice pomaknemo, ako na primjer napravimo određen broj koraka. Odnosno, ako se pomaknemo iz sjedećeg položaja i napravimo nešto dobro za svoje tijelo!

Pročitajte i zašto ne bi trebali biti na mobitelu najmanje sat vremena prije dolaska na spavanje!

Autor: Ida Kralj

Foto: Pixabay