U današnjem užurbanom tempu života ne možemo si uvijek priuštiti da se redovno bavimo sportom: ponekad nam je dnevni raspored toliko ispunjen radnim obavezama i trenucima sa obitelji, netko živi daleko od posla i provodi puno vremena na putu nazad, a nekad jednostavno nemamo dovoljno volje i samodiscipline. Je li moguće napraviti 10 000 koraka dnevno, saznajte u nastavku.

Ali ipak, postoji nešto zajedničko svima nama što se tiče tjelesne aktivnosti: hodanje. Naime, svakim danom sa kretanjem već poduzimamo određeni broj koraka, a samo je pitanje kako da povećamo taj broj i postignemo određeni rezultat u našoj kondiciji.

Teorija o “10 000” koraka pojavila se sredinom 60-ih kada su japanski znanstvenici došli do zaključka da u prosjeku napravimo 2 000 – 3 000 koraka dnevno, ali ako ovaj broj utrostručite, to su potrebna dodatna kardio opterećenja tokom dana. Točnije, 10 000 koraka dnevno dovoljno je da  održite tijelo u kondiciji, održite srce i druge tjelesne sisteme vitalnim.

Uklopite korake u svoj raspored

Iako u teoriji to doista izgleda nemoguće jer ako na posao moramo doći prijevozom i ne možemo si svi priuštiti šetnje tokom dana, hodanje je u biti stvar navike, pa čak i u najužurbanijem rasporedu možete ispuniti cilj brojanja koraka.

 

Pedometar

Praćenje dostignuća je najbolja motivacija. Danas postoji mnogo opcija za to: razne vrste pametnih satova i multifunkcionalne fitnes narukvice koje prate puls i ukupni nivo vježbanja te jednostavni uređaji koji izgledaju poput nakita. Također, moderni pametni telefoni često imaju ugrađenu funkciju za mjerenje koraka.

 

 

Dodajte 300 koraka dnevno

Za početak uzmite tjedan dana kako biste pratili svoj prirodni tempo – koliko koraka u prosjeku već poduzimate dnevno. Kada imate željeni broj, možete krenuti od njega kao od početne vrijednosti. Ne trebate odmah startati sa 10.000 koraka jer vaš cilj je da steknete naviku, a ne da se preforsirate. Za ugodan nivo vježbanja dnvno povećajte cilj za minimalno 300 koraka.

Nemojte odustati!

Čini se da je šetnja jednostavna, ali dodatnih 6 kilometara dnevno zapravo neće biti baš jednostavno, ali ako ste se već odlučili fokusirati na ovu aktivnost, pokušajte izdržati najmanje mjesec dana jer je to minimum neophodan za učvršćivanje navike. Ako se služite javnim prijevozom, izađite barem jednu stanicu prije nego ste trebali i prošećite do odredišta. Parkirajte dalje od ureda kako biste mogli hodati ili na parkiralištu odaberite mjesto što je dalje moguće od ulaza u trgovinu ili ured. Pozovite lift sa drugog ili trećeg kata. Uvijek se spustite stepenicama, ne koristite lift. Svakodnevno smišljanje različitih ruta – to ne samo da pomaže dodavanju koraka, već nas izbacuje iz automatskog načina rada, trenirajući mozak i pomažući da se izborimo sa rutinama.

 

 

 

Moglo bi vas zanimati: Ideja za ručak: Sočne pureće kuglice u umaku od sira i rajčice

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Pinterest, Canva