Namaz od slanutka (hummus) možete uistinu brzo pripremiti, s različitim salatama i dodacima kombinirati, a unijet će raznovrsnost u vaše jelovnike. Mnogi ga vegetarijanci redovito konzumiraju, ne samo zbog okusa, nego i nutritivne vrijednosti te proteinske nadopune. Zato je odlična zamjena mesnim paštetama ili namazima.

U 100 g slanutka ima 364 kcal/ 1522 kJ energije, a od toga 19,3% proteina i 17,4 g dijetetskih vlakana. Odličan je izvor mangana, fosfora, željeza, magnezija, cinka, selena i kalcija, što se minerala tiče. U sebi sadrži i vitamine B kompleksa, a dobar je izvor folne kiseline.

Donosimo vam recept za jedan brzinski hummus koji možete začiniti i nekim svojim omiljenim začinima i dodacima:

Sastojci:

  • 2 konzerve slanutka (ako nemate kuhanog)
  • 4  žlice limunova soka
  • 1 i pol žlica tahinija (namaza od sezama), nije obavezno ako nemate
  • 1 režanj nasjeckanog češnjaka
  • 3 žlice maslinova ulja
  • malo soli i peršina (kopra ili sl.)

Priprema:

Isperite i procijedite slanutak te sve sastojke dodajte u zdjelu. Štapnim mikserom povežite sve sastojke dok ne poprimi teksturu namaza. Dobrodošli su začini poput đumbira ili papra.
Volite li tunu, možete u smjesu umiksati i malo tunjevine. Poslužite ga uz krekere ili tost, a odlično uz njega ide račjčica, sirovi krastavci, masline.

Više ideja za vege recepte chefice Madhivi potražite na sljedećoj poveznici.

 

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: Pixabay