Proljeće neki obožavaju, a nekima je najveći neprijatelj. Sve se rascvalo, predivan miris kruži zrakom, ali ti ga ne možeš osjetiti? Dapače, plačeš pri svakom izlasku iz kuće? Tako  je kada proljeće stigne sa svim svojim čarima, pa tako i alergijama. Možemo li prehranom pomoći tijelu da se s njima lakše nosi.

Što su alergije?

Alergijske reakcije javljaju se kod osoba s prirodno oslabljenim imunitetom, odnosno nakon stanja u kojima je prirodni imunološki obrambeni sustav iscrpljen. Alergija predstavlja prejaku reakciju imunološkog sustava na vanjsku tvar ili na više njih, poznatih pod zajedničkim imenom alergeni. Kod osoba koje nisu alergične, imunološki sustav je zapamtio alergene kao bezazlene tvari. Kod alergičnih osoba obrambeni sustav doživljava alergen kao ‘strano tijelo’ te dolazi  do burne reakcije pri čemu se stvaraju antitijela IgE.

Koje alergije poznajemo?

Alergijske reakcije na dišnim organima uzrokovane su prvenstveno tvarima koje se udišu zrakom. Inhalacijski ili udisajni alergeni su: pelud trava, stabala, korova, grinje, kućna prašina, plijesan, epitelne stanice pasa i mačaka.
Osobe koje su osjetljive na pelud drveća, osjećaju tegobe između veljače i svibnja, dok istodobno u velikom postotku imaju alergijsku reakciju (pečenje ili svrbež ždrijela) na:

voće: jabuku, krušku, šljivu, breskve, trešnje
povrće: krumpir, mrkva, celer

Alergijske reakcije na prehrambene namirnice su mnogostruke, a pojavljuju se odmah nakon konzumiranja određene namirnice ili satima nakon jela. Može doći do anafilaktične reakcija u kojoj dolazi do kolapsa cijelog organizma (otoka tkiva, otežanog disanja, pada krvnog tlaka, obilne sekrecije…), a može imati i ishod opasan po život, reakcije na koži u obliku ekcema ili koprivnjače, na dišnim organima ili uz tegobe u želucu.

Najčešći nutritivni ili prehrambeni alergeni kod odraslih su:

– školjke, škampi, jastozi, rakovi
– kikiriki
– orašasti plodovi, orasi, kikiriki
– riba

 

prehrambeni alergeni01-slowage365

Najčešći nutritivni ili prehrambeni alergeni kod djece su:

– orašasti plodovi
– kikiriki
– pšenica
– jaja
– kravlje mlijeko
– soja

Ako se pojavi sumnja na alergiju na prehrambene namirnice, preporučljivo je napraviti dijagnostičku obradu. Dva su načina testiranja – Alergo test ili test intolerancije na hranu. Testom intolerancije na hranu testiramo specifična IgG antitijela na proteine hrane u serumu, plazmi ili krvi. Alergo testom iz venske krvi
određujemo IgE antitijela. Nakon testiranja je potrebno provesti odgovarajuću dijetu. Napraviti plan prehrane kojeg se treba strogo pridržavati, gdje će se objediniti svi potrebni makro i mikro nutrijenti. Kako ne bi došlo do deficita pojedinih nutrijenata do kojih jednolična prehrana može dovesti, a mogu
rezultirati određenim zdravstvenim komplikacijama.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje određene hrane prema planu prehrane može pomoći u borbi protiv alergija. Protuupalna hrana uključuje namirnice koje sadrže zdrave masti, kao što je maslinovo ulje i omega 3 masne kiseline (iz lososa, tune) te voće i povrće. Odabirom pravih namirnica vaše tijelo će se moći
kvalitetnije boriti sa svim tipovima alergija.

 

O utjecaju na imunitet pročitajte i ovdje.

 

Tekst: Branka Bunić. mag. nutr., voditeljica Nutrilife Centra

Foto: Pexels, Pixabay