Koliko se god veselili suncu, nelagodu vam izazivaju male, tamne mrlje po licu, rukama i drugim dijelovima tijela? Niste jedini, sve je više osoba koje muči hiperpigmentacija, bezopasna promjena na koži, ali estetski vrlo neugodna.

Koliko god sunce istodobno može imati vrlo pozitivne učinke na našu kožu, sve smo više svjesni da ima i puno negativnih. Iako kao prirodni nusprodukt kože izložene suncu proizvodimo vitamin D (tzv. ‘vitamin sunca’), UVA i UVB zračenjem dolazi i do stvaranja slobodnih radikala koji mogu prouzročiti oštećenja stanica i potpornog sistema kože sastavljenog od kolagena i elastina. Takva oštećenja javljaju se kod svih tipova kože, ali su kod svjetlijih tipova jače izražena. Kao posljedica dolazi do stvaranja tamnih mrlja, odnosno hiperpigmentacije.

 

Štetan utjecaj vanjskih faktora

Zbog štetnog utjecaja sunca i okoliša (smog, stres, pušenje…), osim toga, dolazi i do preranog starenja kože što je vidljivo po finim linijama i borama te gruboj i suhoj teksturi kože. Sve to dovodi do propadanja kolagena i elastina, a zatim posljedično i do opuštanja kontura lica.
Najuočljivije su hiperpigmentacije na licu i one, priznajemo, predstavljaju naš najveći estetski problem. Pojavljuju se u vidu tamno smeđih plošnih mrlja, simetrične na obrazima, čelu i nadusnici te su oštro ograničene od okolne kože. Iako kod nekih osoba takve kožne promjene mogu spontano nestati nakon prestanka djelovanja faktora koji je doveo do poremećaja, s druge strane većinom su takve promjene otporne na terapiju, mnoge i genetski nasljedne, a svakom novom zrakom sunca dolazi do recidiviranja već postojećih te nastajanja novih hiperpigmentacija.

 

hiperpigmentacija01-slowage365

 

Hiperpigmentacija ne ‘štedi’ nikoga

Ako će vas utješiti, hiperpigmentacija je zapravo bezopasna, ali je nelagoda kada je imamo na vidljivim dijelovima tijela vrlo velika. Podjednako pogađa i muškarce i žene, a istraživanja su pokazala i kako je učestalija u srednjoj i kasnijoj životnoj dobi. No, može se javiti i kod mlađih osoba, posebno onih koji ne vode sustavnu brigu o zaštiti kože od štetnih vanjskih faktora.

 

Koje vrste pigmentacija postoje?

Već smo spomenuli najčešći oblik – melazmu – smeđe mrlje koje se najčešće javljaju na obrazima, nosu, čelu i gornjoj usni, a u pravilu se pojavljuju s prvim jačim zrakama sunca, dok su najuočljivije ljeti. Neke su studije potvrdile kako ih kod žena mogu potencirati čak i kontracepcijske pilule.

Većina trudnica suočila se s kloazmom, tj. ‘trudničkom maskom’ koje se također pogoršavaju kada su izložene sunčevim zrakama, dok većina nas u srednjoj dobi već ima problema sa staračkim pjegama, oštećenjima nastalim direktno od sunčevog zračenja. U skupinu hiperpigmentacija spadaju i pjege. Iako mnogima zapravo simpatično ‘obilježje’ kože, uglavnom nasljedno, oni koji ih imaju najviše bi željeli da ih mogu zauvijek – ukloniti.

Postoje i različite promjene kože nastale nakon pojave akni i drugih oštećenja kože, a iako im skraćenica upućuje na nešto nevažno – PIH – postinflamatorna hiperpigmentacija je često i posljedica raznih preagresivnih tretmana ili korištenja neadekvatnih proizvoda za njegu.

hiperpigmentacija02-slowage365

 

Možemo li se zauvijek riješiti mrlja s kože?

Čak i najbolji svjetski dermatolozi ne mogu vam to obećati. Još nije izumljen tretman ili kozmetika koji bi ih zauvijek uklonili, no postoje oni koji ih mogu značajno ublažiti! U svakom slučaju najbolje savjete svakako će dati stručnjaci koji na temelju utvrđivanja nastanka i uzroka problema mogu složiti najbolje kombinacije tretmana i njege. Među najpopularnije i najučinkovitije tretmane sigurno spadaju laserski tretmani, mikrodermoabrazija i kemijski piling.

Dodatni bonus svih ovih tretmana su i ujednačavanje tena, smanjenje sitnih bora, proširenih pora i ožiljaka od akni te čišćenje i dubinska hidratacija suhe kože! U pojedinim dermatološkim centrima izvodi se i terapija mikroiglicama, koja na prirodan način stimulira samoobnavljanje stanica kože te samim time i ublažava sve promjene vidljive estetske promjene na njoj te pomaže u pomlađivanju.
Ono što svakako treba istaknuti jest obavezna njega kože nakon tretmana, najčešće u vidu kućne njege koja obuhvaća preparate s moćnim aktivnim sastojcima. Oni aktiviraju prirodne mehanizme zaštite kože, regeneraciju tretiranih stanica i blokiranje enzima koji su krivi za stvaranje mrlja na koži.

 

Uloga vitamina C

Unošenjem protuupalnih sastojaka i antioksidansa, interno (hranom ili dijetetskim proizvodima) i preko kože (kreme i tretmani) može se znatno smanjiti utjecaj slobodnih radikala na našu kožu. Zato je zadnjih godina posebno popularan vitamin C ili askorbinska kiselina. Ona se ujedno ubraja u najvažnije vitamine i jaki antioksidans koji jača imunitet našeg tijela i kože. Može vezati kisik te tako brani kožu od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Tretmani visokim koncentracijama C vitamina, bilo da se izvode u kozmetičkim salonima ili su u sastavu kozmetičkih preparata, potiču snažnu produkciju kolagena te izjednačavaju ton kože ublažavajući pigmentacije. Preporučuju se i pušačima koji imaju povećanu potrebu za vitaminom C.  Oni svakim dimom cigarete unose veliku količinu slobodnih radikala u organizam.

 

Piling i njega kod kuće

Eksfolijacija ili piling voćnim kiselinama (glikolna kiselina, mliječna, limunska…) također pomažu u uklanjanju mrtvih stanica kože rožnatog sloja. Naime, naša koža svakodnevno stvara rožnati sloj na površini, a kada on nakon nekog vremena odeblja, koža izgleda tamna, gruba, suha i bez sjaja. Već nakon samo jednog pilinga uklanjaju se odumrle stanice s površine kože i ona postaje ujednačena i osvježena.
No, budite oprezni – ovakvi se tretmani preporučuju isključivo tijekom zimskih mjeseci ili početkom proljeća. Tada sunčevo zračenje još uvijek nije jako i ne može izazvati dodatne posljedice na koži. No, čak i tada, preporučuje se nakon tretmana mirovati kod kuće. Ako baš morate izaći – kožu obavezno treba zaštititi visokim zaštitnim faktorima.

 

Obavezna svakodnevna zaštita od UV zraka

U liječenju svih hiperpigmentacija najvažniju ulogu ima prevencija – zaštita od djelovanja UV zraka. Zaštitni faktori trebaju sadržavati titan-dioksid i/ili cink-oksid, jer su transparentni preparati za zaštitu od sunca nedjelotvorni. Pa čak i kad sadrže visoki faktor zaštite (SPF – sun protecting faktor). Bez obzira na to koje godišnje doba bilo, kožu treba zaštititi od sunčevih zraka. Naime, one djeluju i kroz oblake, pa čak i zimi. A tijekom proljeća i ljeta, svakako obratite pažnju da postupno povećavate zaštitni faktor, zaštitite lice šeširom i naočalama i izbjegavate što više direktno izlaganje suncu!

 

Tekst: Nina Bošković
Foto: Unsplash