Pitate li bilo kojeg seksologa i liječnika kao iz topa će vam reći da je seks fantastična ‘tjelovježba’ koja nas čini sretnijima i vitalnijima. Da djeluje gotovo poput analgetika kod raznih bolova, jača naš imunitet i ‘skida’ kilograme. Najnovija istraživanja idu i korak dalje – točno je utvrđeno koliko nam seksa pomaže da izgledamo mlađe.

Imati sjajnu seksualnu kemiju s partnerom sjajna je komponenta svake veze. Dovoljno je seksati se samo jednom tjedno da svom životu poboljšamo kvalitetu. No, koliko često ga prakticirati da izgledamo mlađe?

Ako je suditi prema najnovijem istraživanju znanstvenika iz Kalifornije, telomeri (zaštitne kape kromosoma koje se s vremenom skraćuju i ukazuju na duljine života) su u puno boljem stanju kod žena koje imaju barem jedan seksualni odnos tjedno. Duljina telomera ne ovisi o kvaliteti veze, nego o seksualnom činu, otkrio je istraživač Tomás Cabeza de Baca, sa Sveučilišta u Kaliforniji.

 

seks01-slowage365

 

Zdravstvene koristi koje nam osigurava seks

Brojne su studije odavno povezale seks s pojavom bora. Dokazano je kako seks i užitak vođenja ljubavi opušta facijalne mišiće koji su ‘krivci’ za nastanak bora. Užitak zahvaća cijeli niz naših hormona – od estrogena, endorfina, oksitocina i adrenalina do testosterona. Oni su ključni u borbi protiv starenja. Poznato je da estrogen utječe na elasticitet i vlažnost kože, pa čak i proizvodnju kolagena. Zahvaljujući endorfinima brže ćemo zaspati i imati kvalitetniji san,  što je ključno za mladenački izgled kože.

Trebamo li isticati kako je tijekom zadnjih desetljeća dokazano i kako seks potiče cirkulaciju, stimulira bolji rad organa cijelog tijela, posebno srca i krvnih žila. Zato je izvrstan ‘lijek’ protiv najčešćih bolesti današnjice koje su povezane s kardiovaskularnim sustavom.

Značajna je, barem kada su godine u pitanje, činjenica da bolji rad organa znači bolju opskrbu kisikom. Kisik je ključan za blistav ten bez bora (imamo dobru alternativu kada kozmetički preparati protiv bora zakažu)!

seks02-slowage365

Kada smo shvatili da bez seksa ‘nema života’, ni mladolikosti – ostaje pitanje koja je to ‘količina’ koja će nam jamčiti barem 10 godina mlađi izgled. Britanski neuropsiholozi objavili su studiju u kojoj su testirali više od 3000 osoba između 20 i 90. godina i prema kojoj je čarobna ‘formula’ koja ‘skida’ i do 10 godina – seksati se triput tjedno!

 

Tekst: Nina Bošković

Foto: Unsplash