Medicinska akupunktura postaje sve češći izbor u liječenju boli različitog porijekla. U Hrvatskoj je uvedena u bolnice kroz ambulantu za bol. Istraživanja pokazuju da akupunktura ublažava i uklanja bol, povećavajući pokretljivost kod mišićno-zglobnih bolesti i to za akutne i kronične bolne sindrome.

Akupunktura je dio komplementarne medicine koja najbolji i najbrži učinak pokazuje u terapiji bolnih sindroma kao što su bolovi u leđima, bolno rame ili bol u koljenu, a dugoročno poboljšanje terapije općih stanja poput menopauze i stresa. Terapija akupunkturom je sigurna terapija bez nuspojava. Riječ je o apliciranju jednokratnih, sterilnih, jako tankih iglica kroz kožu u potkožno područje. Metoda je bezbolna, a iznimno uspješna. Naravno, kada znate što radite.

 

 

Posljednjih godina rade se brojna istraživanja o ulozi vezivnog tkiva u lokomotornom sustavu. Tu dolazimo do veze između manualne terapije fascije i akupunkture. Fascija je kao mreža vezivnog tkiva prepoznata kao ključna u sinkronizaciji naših mišića odnosno pokreta. Akupunktura na fasciju djeluje tako što ju stimulira i djeluje na autonomni živčani sustav (simpaticus i parasimpaticus).

Aplikacijom iglica u fasciju stimulira se fascijalni sustav anatomski poredan u sekvence i spirale. Stimulacija iglica u jednom dijelu spirale npr. aplikacija iglica na desnoj potkoljenici dovodi do smanjenja boli i povećanog opsega pokreta na suprotnom kraju fascijalne spirale npr. u lijevom ramenu. Rezultati smanjenja boli kao i veći opseg pokreta vidljivi su odmah.

 

akupunktura_slowage365_2

 

Nove tehnike akupunkture

Metoda tako zvane Fascijalne akupunkture novija je tehnika akupunkture koja se koristi u nekim medicinskim centrima po Europi i Americi, a posljednje dvije godine primjenjujem ju u centru Prevent.
Cilj novih tehnika akupunkture je da sa što manje iglica postižemo što bolje rezultate. Ova tehnika ne aplicira iglice u bolno područje već na suprotnom kraju fascijalne sekvence. U prijevodu – u donji dio vaših ruku ili nogu. Kombinacija manualne terapije fascija i korištenja modernih tehnika akupunkture daje najbolje rezultate u liječenju bolnih sindroma lokomotornog sustava.

Rezultati su vidljivi odmah nakon prvog tretmana nakon kojeg dolazi do povećanog opsega pokreta i vidljivo smanjene bolnosti. Bitno za naglasiti je da ova kombinacija manualne terapije i akupunkture znatno poboljšava uspješnost terapije i smanjuje broj dolazaka na terapije. Broj dolazaka koji se primjenjuje u fizikalnoj medicini ili klasičnoj akupunkturi je uvijek oko 10 tretmana. S novim učinkovitijim tehnikama kombinacija u Preventu je broj dolazaka s deset smanjen na tri do četiri tretmana.

 

Izjava pacijetice, Adrijana Domjanović (54)

2016. godine imala sam operaciju kuka. Trebalo je sve proći rutinski i glatko, no nije. Poslije prve operacije prošle godine u 10. mjesecu uslijedila je druga. Nestabilnost kuka, neuredan pokret, bolovi. Prošla sam fizioterapeuta od Splita do Zagreba, ali pomak bi uvijek bio neznatan. Hodat sam mogla uglavnom uz pomoć štaka. Za dr. Matutinovića čula sam na radiju, sasvim slučajno i iskreno – puna sumnje. Mislila sam – još jedan u nizu, ali nisam ništa mogla izgubiti, pa sam odlučila otići. Rezultat me oduševio. Kada nakon jednog tretmana, a četiri godine štaka, iz ordinacije iziđete bez štake onda vam je sve jasno. Do sad sam odradila pet tretmana. Dr. Matutinović kombinira manualnu terapiju fascije i akupunkturu. Profesionalan i predan doktor koji vjeruje u struku, ali prije svega zagovara individualan pristup. Oduševljena sam.

 

acupunture_slowage365_3

 

Medicinska akupunktura: Istine i zablude

 

Zablude:

  • Medicinska akupunktura direktno djeluje na živčano tkivo.
  • Akupunktura služi za prestanak pušenja.
  • Akupunkturom se utječe na smanjenje težine i rješavanje problema pretilosti.
  • Potreban je duži dolazak na terapiju za vidljivo poboljšanje.

 

Istina:

  • Medicinska akupunktura najjaču reakciju izaziva u vezivnom tkivu/fasciji u koju su uloženi živci pa posredno ima utjecaj na živčano tkivo.
  • Medicinska akupunktura djeluje na autonomni živčani sustav (simpaticus i parasimpaticus).
  • Akupunktura najbolje rezultate daje kod terapije bolnih sindroma.
  • Djelovanje modernijih tehnika akupunkture vidljivo je već nakon prvog tretmana.

 

akupunktura_slowage365_5

 

Pogledajte još i: Avokado i sve njegove moći

 

 

 

 

 

 

 

Pripremila: Vjera Pađen

Foto: Pexels, Canva